Diósgyőri Gépgyár

Full text search

Diósgyőri Gépgyár
Címe: 3544 Miskolc, Kerpely Antal u. 1. Gyárak (telepek): Diósgyőri Gépgyár Szivattyúgyár, 3900 Szerencs, Gyár út 9–11. Márkanév: DIGÉP, DIMÁVAG, DITEK, DIRUTEK. Leányvállalatok, alapítások, érdekeltségek: Borsodi Gépkocsi Társaság (1988). Fontosabb termelési ágak, termékek: huzal- és kábelipari gépek, berendezések; lemezmegmunkáló szerszámgépek; melegalakító gépek, berendezések; szivattyúk; dízelüzemű emelővillás targonca; kovácsüzemi termékek; vasúti kerékpárok, ütközők; bányászati berendezések; egyedi hengerdei, kohóipari berendezések; injekcióstű-gyártó berendezés; sífelvonó; sertésbőrfejtő berendezés; hőkezelés; precíziós öntés; szerszámgyártás; fogazás, gépfelújítás; szállítás; fővállalkozói tevékenység.
Vezetői: Kovács Zoltán (vezérigazgató); Regős Antal (műszaki vezérigazgató-helyettes); dr. Molnár István (gazdasági vezérigazgató-helyettes); Czirbus János (személyzeti vezérigazgató-helyettes). Vezetési struktúra: Az 1989. jan.-i átszervezése óta a vezérigazgató közvetlenül irányítja a központi szervek, a gyárak, a működést segítő gyáregységek, főosztályok vezetőit, 11 főt. A stratégiai döntéseket a 27 fős igazgatótanács hozza (tagjai: a vezérigazgató, valamint 13, a vezérigazgató által megbízott, ill. 13, a szakszervezet által delegált fő).
Fontosabb gazdasági mutatók (1988): vagyon 2497,2 M Ft; értékesítés nettó árbevétele 4748,1 M Ft; teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos létszáma 7038 fő; évi átlagos összes kereset 101 628 Ft/fő; évi átlagos összes kereset az ágazat átlagához képest 98,9%.
A vállalat rövid története: A Bükk hegység lábánál már 200 évvel ezelőtt megjelentek az első vasgyártásra és -feldolgozásra szolgáló műhelyek, a vashámorok. 1770-ben Ómassán, Miskolc-Lillafüredtől néhány km-re, a Szinva völgyében Fazola Henrik alapított kohót. Kezdeményezése a helyi vasfeldolgozás üzemszerű megindulását eredményezte. 1915-ben jött létre a Diósgyőri Gépgyár jogelődje, a budapesti MÁVAG-gyárak miskolci üzeme, DIMÁVAG néven. Az I. világháború és a gazdasági világválság után gyors fejlődés bontakozott ki, javarészt a fegyvergyártás szolgálatában. A II. világháborúban a termelőberendezések jelentős része elpusztult. Ezt követően teljesen megváltozott a vállalat gyártási profilja: a mezőgazdasági eszközök gyártását a szerszámgépgyártás követte, majd fokozatosan kifejlődött a kábelgyártás, a vasúti kerékpárok és kovácsolt termékek gyártása. Termékeik 1949-ben lépték át első ízben az országhatárt. 1963-ban a DIMÁVAG-ot, a Nehézszerszámgépgyárat és a Könnyűgépgyárat összevonták, így alakult ki a jelenlegi Diósgyőri Gépgyár. A magyar gépipar egyik legnagyobb vállalatánál az elmúlt 10 évben jelentős beruházások valósultak meg: szerencsi szivattyúgyártó kapacitás, nagyteljesítményű precíziós öntöde, új felületkezelő üzem, számítástechnikai központ stb. Gyártmányaikat több mint 50 országba exportálják.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi