Ganz Villamossági Művek

Full text search

Ganz Villamossági Művek
Címe: 1024 Budapest, Lövőház u. 39. Korábbi nevei: 1878: Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt. Villamos Osztálya; 1906. Ganz és Társa Villamossági Rt.; 1929. Ganz és Társa Villamossági, Gép-, Vagon-, és Hajógyár Rt.; 1949. Ganz Villamossági Gyár; 1953. Klement Gottwald Villamossági Gyár; 1964. Ganz Villamossági Művek. Gyárak (telepek): Villamosgépgyár; Transzformátorgyár; Irányítás-technikai Gyár; Járműgyár, 1024 Bp., Lövőház u. .39.; Óbudai Készülékgyár, 1031 Bp., Szentendrei út 207–209.; Bajai Készülékgyár, 6500 Baja, Kölcsey út 31.; Szolnoki Vasszerkezeti Gyár, 5000 Szolnok, Munkásőr út 34/c. Márkanév: Ganz. Leányvállalatok, alapítások, érdekeltségek: GVM Gyulai Relégyár Leányvállalat; GVM Tüzeléstechnikai Leányvállalat; Ganz Vasúti Járműgyár Rt. Fontosabb termelési ágak, termékek: gépek, villamosgépek; transzformátorok, forgalomszabályozó és -biztosító berendezések; villamos üzemű járművek; alkatrészek tervezése, gyártása, javítása és értékesítése.
Vezetői: Kara Gábor (vezérigazgató); Rácz Mátyás (műszaki igazgató); dr. Dénes Gábor (gazdasági igazgató); Tuza János (kereskedelmi igazgató). Vezetési struktúra: államigazgatási felügyelet alatt áll.
Fontosabb gazdasági mutatók (1988): vagyon 2934,1 M Ft; értékesítés nettó árbevétele 4584,2 M Ft; konvertibilis export árbevétele 549,1 M Ft; rubelexport árbevétele 595,8 M Ft; tiszta eredmény 15,0 M Ft; teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos létszáma 4120 fő; évi átlagos összes kereset 106 074 Ft/fő; évi átlagos összes kereset az ágazat átlagához képest 103,5%.
A vállalat rövid története: 1844-ben alapította a vállalat névadója, a svájci származású Ganz Ábrahám azt a vasöntő vállalatot, amely később rt.-vé alakult s tevékenységét 1878-ban kiterjesztette az akkor új és nagy fejlődési lehetőséget kínáló villamosgép- és -berendezés-gyártásra is. Az üzem az 1890-es évek elején már 800 munkást dolgoztatott. 1884–85-ben mérnökei kidolgozták a gyár világhírnevét megalapozó transzformátoros villamosenergia-szállító és -elosztó rendszert. A századfordulóig a Ganz majdnem 300 villamos erőművet és elosztórendszert gyártott és épített szerte a világon. 1897-ben a jelenlegi törzsgyár helyén 1500 embert foglalkoztató új, modern gyártelep létesült. Megkezdődött az egyenáramú, majd saját fejlesztés alapján a váltakozó áramú villamos vontató járművek gyártása. A Ganz szállította és szerelte fel a világ első nagyfeszültségű forgóárammal működő villamos vasútvonalát Észak-Olaszországban. Az Osztrák–Magyar Monarchia hatalmas belső piacára támaszkodva világcéggé fejlődő és 1906-ban önálló rt.-vé alakuló gyárnak az I. világháború után a jóval kisebb magyar piac és a világkereskedelmet gátló protekcionizmus már csak szerényebb fejlődési lehetőségeket biztosított. 1929 végén a Ganz-vállalatok ismét egy rt.-ben egyesültek. A szétválások és egyesítések a részvénytöbbséget birtokló Magyar Általános Hitelbankhoz kötődő tőkéscsoportok pénzügyi érdekeihez, manipulációihoz igazodtak. Ezekben az években a műszaki fejlesztés veszített dinamizmusából, de a megbízható és korszerű Ganztermékek továbbra is jól eladható cikkeknek számítottak az exportpiacon. A II. világháborúban a gyárterület 80%-a elpusztult. Az újjáépítés – állami támogatással – 1948 végére fejeződött be. Az 1949-es államosítás utáni években számos részleg önállóvá vált. Így pl. a jelenlegi Villamosipari Kutatóintézet, a Ganz Kapcsolók és Készülékek Gyára, a Villamos Automatika Intézet, a Villamos Erőmű Tervező és Szerelő Vállalat is eredetileg a Ganz részlegeiből alakult meg. Újabb átszervezések során 1964–65-ben és 1974–75-ben a gyárhoz vidéki gyártelepeket csatoltak. Az átszervezések után a vállalat profilja egységesebbé vált. A 3 fő terület: erőművi nagyteljesítményű villamosgépek és berendezések gyártása; nagyfeszültségű transzformátorgyártás; villamos vontatás; vasútvillamosítás. Kiépült a versenyképesség javítását szolgáló fővállalkozói szervezet is.
Új jogosítványok: 1988 óta a külkereskedelmi jogosítvány, fővállalkozói tevékenység.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi