A világ mezőgazdasága

Full text search

A világ mezőgazdasága
A világélelmezési helyzet fordulóponthoz érkezett 1988-ban: súlyos katasztrófák pusztítottak a Föld legjelentősebb termőterületein. Afrikában s a Közel-Keleten az utóbbi évek legsúlyosabb sáskajárása, az amerikai kontinensen 34 év óta a leghosszabb szárazság, Ázsiában pedig hatalmas árvizek tizedelték meg a termést. A jelentősen megcsappant gabonatermés a világtartalékok drasztikus zsugorodásához, az árak ugrásszerű emelkedéséhez vezetett. A gabonatermés 4 év óta először a fogyasztás szintje alatt maradt. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint a világ élelmiszer-készletei a 70-es évek elejének általános élelmezési válsága óta a legalacsonyabb szintre estek 1988-ban. A világ gabonakészletei pl. 14%-kal, 384 millió tonnára apadtak. A szervezet felmérései szerint a készletek feltöltéséhez és az élelmiszer-szükséglet kielégítéséhez 1989-ben 225 millió tonnával, azaz 13%-kal kellene növelni a világ gabonatermését, amire – amióta gabona terem a Földön – még nem volt példa. A készletcsökkenés meghozta a maga jótékony hatását a nemzetközi árupiacokon: a világpiaci árak az 1987-es árszinthez képest egész éven át átlagosan több mint 10%-kal voltak magasabbak. Az 1987–88-as mezőgazdasági idény teljesítményére egyértelműen rányomta a bélyegét, hogy az Egyesült Államok és Kanada legfontosabb termőterületein több mint 3 hónapig nem esett eső (ehhez hasonló szárazság 1934 óta nem volt a kontinensen). Alabamától Kaliforniáig szinte minden államban kiégett földeket, elpusztult állatokat lehetett látni. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium nyilvánosságra hozott adatai szerint a kukoricatermés 37, a szójatermés 23, a búzatermés 13%-áról kellett lemondani. A szárazság okozta óriási terméskiesés következtében a gabonaárak az év második felében 35–40%-kal emelkedtek. Júliusban – a legnagyobb szárazság idején – a szójabab tonnájáért 520 dollárt, a kukoricáért 120, a búzáért 140 USD-t is megadtak. Az amerikai kormányzat a farmereket ért bevételkiesésért kártalanítást fizetett: a magasabb gabonaárakból származó 7,5 milliárd USD 66%-át (5 milliárd USD) fordították erre.
Az aszály – a gabonafélék áraival ellentétben – kedvezőtlenül hatott a hús árára: a kiégett legelők és kiszáradt folyók ugyanis az állatállomány pusztulásával fenyegettek, miközben a takarmánykészletek egyre szűkösebbé váltak. Így a farmerek kénytelenek voltak az állatállomány jelentős részét még kipusztulás előtt a vágóhídra küldeni. A megnövekedett húskínálat pedig a tőzsdéken közel 10%-os áreséshez vezetett. A szárazság ellenére az Egyesült Államok az 1987-88-as idényben 150 millió tonna mezőgazdasági terméket exportált, 20 millió tonnával többet, mint egy évvel korábban, s így továbbra is a mezőgazdasági termékek egyik legnagyobb világpiaci szállítója maradt.
Bangladesben is természeti katasztrófa pusztított 1988-ban: területének mintegy 75%-át árasztotta el a víz. A 110 milliós ország emberemlékezet óta nem élt át ekkora katasztrófát: 30 millióan váltak hajléktalanná. Az árvizet hosszan tartó éhínség követte – miután az ország, amely már eddig is szűkölködött gabonából, rizstermelésének felét elveszítette – Japán 14 millió USD, az Egyesült Államok 150 millió USD értékű segélyt juttatott el az országba, jelentős részét gabonában.
A júniusi aratás megkezdésével némileg enyhült a hónapok óta tartó rizshiány Vietnamban. 1988-ban 3 millió vietnami már a betevő rizshez sem jutott hozzá. Az ország élelmezésében létfontosságú rizs termesztése évek óta a 18 millió tonnás szinten stagnál, miközben a lélekszám évente több mint 1 millióval nő, s így a termelt mennyiség egyre kevesebb a 68 millió lakos élelmezéséhez. Különösen az ország északi részében jelentkeztek a nehézségek, ahol a szükséges 4 millió tonna étkezési rizs helyett az év első felében mindössze 3,4 millió jött össze. Hogy ez többet ne fordulhasson elő, a hanoi vezetés 1988-ban számos agrárpolitikai intézkedést hozott: eltörölték a földműveseket sújtó korábbi korlátozásokat, sőt az állam kötelezettséget vállalt, hogy 1990-ig nem engedi nyílni az agrárollót. Az őstermelők szabadon eladhatják árujukat – ami eddig szigorúan tilos volt –, a háztáji termelés és árusítás adómentes; az állami gazdaságok és termelőszövetkezetek önállóan gazdálkodhatnak, az állam a felvásárlási árakat hosszú távra a szabadpiaci ármozgásokat követve szabja meg. Teszik ezt mindazért, mert a háztáji gazdálkodás nagy tartalékokat rejt: ez adja a hústermelés 90, a zöldség- és gyümölcstermesztés 70, a rizstermelés 35%-át.
Az afrikai országokban 1988-ban 71,8 millió tonna gabona termett; 7,8%-kal több, mint 1987-ben. A növekedés hosszú évek óta először haladta meg a népszaporulatot, de az eloszlás nem volt egyenletes. Afrikának a Szaharától délre eső része minden eddiginél súlyosabb helyzetben volt. A FAO adatai szerint az e térségben fekvő 45 afrikai országnak az előző évinél 45%-kal több, összesen 4,5 millió tonna élelmiszerre volt szüksége 1988-ban az életben maradáshoz. Az év elején Etiópia volt a legnehezebb helyzetben; 1,3 millió tonna élelmiszer hiányzott. Szudánban a legutóbbi aratáskor betakarított gabona mennyisége messze elmaradt az előző 2 év viszonylag kedvező eredményei mögött, s így mintegy 470 000 tonna élelmiszersegélyre lett volna szükség. Angola és Mozambik közel 1 millió tonnás hiánnyal küszködött. A Száhel-övezet 9 országában a gabonatermés 10%-kal csökkent, amit elsősorban Niger és Csád sínylett meg. Hiába termett többlet a környező országokban, ennek átadása a rossz szállítási és raktározási feltétetek miatt nem történt meg. Fekete-Afrikában 1988-ban is rendszertelen és egyenlőtlen eloszlású volt az eső, az ökológiai helyzet romlott, s ezzel párhuzamosan folytatódott az elsivatagosodás. A Szahara gyakorlatilag akadálytalanul és megállíthatatlanul terjeszkedik a kontinensen.
Továbbra is bonyolult és ellentmondásos a helyzet az ázsiai fejlődő országok agrárszektoraiban.
Kínában az utóbbi években elért eredmények ellenére a mezőgazdasági termelés elmarad a növekvő lakossági igényektől. Az elmúlt 10 évben 34%-kal, több mint 400 millió tonnára emelkedett a gabonatermelés, de ez az 1987-88-as esztendőben nem volt elegendő a 14 millióval gyarapodott kínai lakosság számára. Az Economic Information c. napilapban közzétett jelentés szerint Kínában 25 millió tonnás volt a gabonahiány. Számos szakértő szerint ennek egyből véget vetne, ha az állam felszabadítaná a gabonaárakat, megszüntetné a költségvetést megterhelő állami szubvenciókat, melyek 1987-ben az állami összkiadások 80%-át vitték el. Az ártámogatási rendszer megszüntetésére 3 évvel ezelőtt kidolgoztak ugyan egy programot, de azt elvetették, mert az élelmiszerárak túlzott felemelésével járt volna. A gabonahiánynál csak a cukorhiány volt nagyobb: a belföldi termelés olyannyira elmaradt az 1987-estől, hogy a készletek vészesen csökkentek. A kínai vezetés mindamellett jóval kevesebb jüant adott mezőgazdasági beruházásokra, mint egy évvel korábban.
A Szovjetunió 1988-ban nem kevesebb mint 10,3 milliárd rubelt – hivatalos árfolyamon számolva 16,5 milliárd USD-t – fordított élelmiszerimportra: 35 millió tonna gabonát, 4,1 millió tonna cukrot 700000 tonna húst és húskészítményt, 200 millió darab tojást és 800 000 tonna burgonyát vásárolt külföldön. Ennek ellenére az üzletek polcai üresek voltak, s sokan úgy vélték: az élelmiszer-ellátás rosszabb, mint amikor Gorbacsovot főtitkárrá választották. Pedig a Szovjetunió a világ legnagyobb mezőgazdasági termelői közé tartozik. Az ágazat azonban rendkívül ellentmondásos: évente 100 millió tonnás búzatermése pl. harmadik a világon; mégis a Szovjetunió a nemzetközi búzapiac első számú importőre, s megrendelései jelentősen befolyásolják az árakat. A szovjet mezőgazdaság katasztrofális helyzete 1988-ban is számos központi tanácskozás témája volt. Rendkívül nagy jelentőségű lépések történtek az állami és kolhoztulajdon eddig monolitikus szektorának a megbontására. Egyre többet hangzott el a szovjet vezetők szájából: a mezőgazdasági nagyüzemeken belül, azok mellett és helyett kisszövetkezeti, bérleti, családi és magánvállalkozási formákat is alkalmazzanak. 1989 nyarán egyetértés született abban, hogy a háztájit, a családi vállalkozásokat, a földbérleti rendszert kell erősíteni.
A szocialista országok mezőgazdasági teljesítményére is kihatott a szárazság. A nyári aszály főleg a déli országokat érintette: katasztrofális terméskiesést szenvedett Bulgária, Románia és Jugoszlávia. Csehszlovákiában és az NDK-ban is számottevően elmaradtak a gabonatermés – átlagok az 1987-es eredménytől is. Úgy tűnik, a térség országainak továbbra is érzékeny pontja a mezőgazdaság: 1984 óta a gabonatermés csökkenő tendenciát mutat, amit az állati termékek terén tapasztalt kismértékű emelkedés csak részben ellensúlyoz. A takarmányellátás folyamatosan romlik. A KGST-országokban és Jugoszláviában a mezőgazdasági termelés növekedése sem 1987-ben, sem 1988-ban nem érte el még az 1%-ot sem. A szocialista országok közül csak Magyarország és Jugoszlávia számít nettó gabonaexportőrnek.
Az amerikai szárazság legnagyobb haszonélvezői az EGK-tagországok voltak. Előnyös helyzetüket azonban nem használták ki 1988-ban. Hiába emelkedtek a mezőgazdasági termények világpiaci árai, kormányaik továbbra is hatalmas összegeket fordítottak a belső felvásárlási árak támogatására, a mezőgazdasági termelők közvetlen segélyezésére. Más módszereik is vannak, amelyek korántsem számítanak ennyire protekcionistának versenytársaik szemében: a termelés visszafogása, ill. a szántóterület egy részének a kivonása a termelésből.
Nyugat-Európában az év agráreseményének a hosszas huzavona után jan. 1-jével bevezetett, a húsokra vonatkozó hormontilalom számított. A rendelkezés szerint 1988-tól valamennyi közös piaci tagországban tilos hormonnal beoltani az állatállományt, ezt ugyanis eddig a hústermelés növelése érdekében engedélyezték. Az intézkedésre azért került sor, mert szakértők szerint a hormonnal kezelt hús fogyasztása rákos elváltozásokat okozhat, ill. megzavarhatja az emberek hormonháztartását. Az intézkedés hiányossága, hogy 3 természetes és 1 mesterséges hormonkészítmény felmentést kapott a tilalom alól.
A közös piaci rendelkezés heves tiltakozást váltott ki az amerikai és az ausztrál exportőrökből: nekik ugyanis 1989 jan.-tól kellett eleget tenni az EGK tiltó hormonelőírásainak. Az Egyesült Államok 125 millió, Ausztrália 60 millió USD értékben szállított hűst 1988-ban az EGK piacaira, s félnek, hogy a jövőben elesnek ettől a jövedelemtől.
Érezhetően fokozódtak az indulatok 1988-ban is a világ mezőgazdasági kereskedelmének gyökeres megváltoztatását célzó nemzetközi megbeszéléseken. Sőt, a folyamat már-már annyira elmérgesedett, hogy komolyan úgy nézett ki: holtpontra jutnak a tárgyalások a 3 nagy érdekszféra – az Egyesült Államok, az EGK és a világ agrárexportjából 25%-kal részesedő 14 mezőgazdasági exportőr, az ún. Cairns-csoport – között. A decemberben Montrealban megtartott félidős GATT-tanácskozáson lényegében semmi sem történt. Továbbra is mindenki a maga igazát hajtogatta: az Egyesült Államok és a cairnsiek a mezőgazdaságnak nyújtott globális támogatások teljes felszámolását hangoztatta, az EGK pedig indokait a szubvenciók további megtartására. Az amerikai farmerek, megelégelvén az egy helyben topogást, azt javasolták a washingtoni kormányzatnak, hogy a GATT-tól független, az UNCTAD, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának égisze alatt tárgyaljanak a nemzetközi agrárliberalizáció kérdéseiről. Úgy vélték: a GATT képtelen stabilizálni a mezőgazdasági árakat. Egy olyan agrárrendszer kidolgozását sürgették, amely mind a felhasználók, mind a termelők érdekeit szem előtt tartva – meghatározott mutatók szerint – az ipari termékek áraihoz kapcsolná a mezőgazdasági termékek árait.
Az 1988-as év egészére jellemző „árboom” 1989 első félévére kifulladt. A Nemzetközi Búzatanács (IWC) nyilvánosságra hozta előrejelzéseit az 1989-90-es idényre. Eszerint rekordtermés várható: bőséges lesz a kínálat mind búzából, mind a többi gabonaféléből. A legfrissebb IWC-jelentés szerint a világ országaiban az előző idény 504 millió tonnás búza betakarítása az 1989–90-es szezonban 535 millióra emelkedik, egyéb gabonából pedig – az egy évvel korábbi 730 millió tonnával szemben – 830 millió tonna lesz a termés.

 

A mezőgazdasági termelés indexe (1979–1981 évek átlaga = 100%) Az élelmiszer-termelés indexe (1979–1981 évek átlaga = 100%) Az élelmiszeripar termelésének indexe (1980 = 100%) Az élelmiszerek fogyasztói árindexe (%) A mezőgazdaságban dolgozók száma (millió fő) A mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya az összes foglalkoztatottak %-ában A világ országai* , ahol a legnagyobb a mezőgazdasági foglalkozásúak részaránya (%) A világ országai* , ahol a legkisebb a mezőgazdasági foglalkozásúak részaránya (%) A világ legjelentősebb agrárexportőrei (Mrd USD) A világ legjelentősebb agrárimportőrei (Mrd USD) A világ legnagyobb agrárkiviteli (+), ill. agrárbehozatali (–) többletével rendelkező országai (Mrd USD) Az öntözött mezőgazdasági terület nagysága A megművelhető földterület aránya Műtrágya-felhasználás (hatóanyag-kg/hektár) Az 1 ha szántóra, kert-, gyümölcs- és szőlőterületre jutó műtrágya-felhasználás nagysága és szerkezete (kg hatóanyagban) A világ traktorállománya (ezer darab) A világ gabonatermelése (ezer tonna) A világ búzaexportja (ezer tonna) A világ búzatermelése (ezer tonna) A búza termésátlaga (kg/hektár) A világ kukoricatermelése (ezer tonna) A világ rizstermelése (ezer tonna) A rizs termésátlaga (kg/hektár) A világ szójatermelése (ezer tonna) A világ hústermelése (ezer tonna) A világ szarvasmarha-állománya (ezer darab) A világ sertésállománya (ezer darab) A világ juhállománya (ezer darab) A világ halfogása (ezer tonna) A világ tojástermelése (millió darab) A világ tejtermelése (ezer tonna) A világ bortermelése (ezer tonna) A világ sörtermelése (millió hektoliter) A világ dohánytermelése (ezer tonna) A világ almatermelése (ezer tonna) A világ banántermelése (ezer tonna) A világ kávétermelése (ezer tonna) A világ teatermelése (ezer tonna) A világ kakaótermelése (ezer tonna) A világ kaucsuktermelése (ezer tonna) A világ szizáltermelése (ezer tonna) A világ erdőségei a termőterület %-ában, 1986

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi