Bányászat és nyersanyagtermelés

Full text search

Bányászat és nyersanyagtermelés
A nyersanyagok világpiaci árának 1988 eleién tapasztalt drámai növekedése az év végére megtorpant, de kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megtörje az immáron két éve tartó nyersanyagpiaci konjunktúrát. Bizonyossá vált, hogy megfordult a 80-as évek eleje óta lefelé tartó folyamat, s a nemzetközi nyersanyagpiacok, ill. a bányavállalatok és a feldolgozó üzemek a hét szűk esztendő után hosszú időre kilábaltak a recesszióból. A nyersanyagárak 1988-ban az Economist brit gazdasági hetilap SDR-alapon számított összesített nyersanyagárindexe szerint 27%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A színesfémek ára látványosan nőtt, az energiahordozóké pedig – közülük is elsősorban a kőolajé – esett.
Az 1988-as konjunktúrát már 1997-ben jelentős nyersanyagár-robbanás előzte meg. A korábbi alacsony árak miatt ugyanis nem volt kifizetődő a termelés, bányák sorát zárták be, vagy legalábbis leállították a bővítő beruházásokat, s így a készletek számottevően megcsappantak. Ezzel párhuzamosan, az 1987-es tőzsdekrach nyomán, a befektetők – tetemes veszteségeik láttán – elfordultak az értékpapíroktól, s átpártoltak a biztosabb nyereséggel kecsegtető nyersanyagpiacokhoz, s ez a hirtelen keresletnövekedés felhajtotta a nyersanyagok árát.
Számos szakértő azonban még a folyamatos évközi áremelkedések ellenére is borúlátóan nyilatkozott a nyersanyagpiac hosszú távú kilátásairól és a 70-es évek hasonlóképpen prosperáló időszakára emlékeztetett. A bányavállalatok és a feldolgozó üzemek a viszonylag kedvező árak nyomán – és a még nagyobb nyereség reményében – akkor is nagyszabású kapacitásbővítő beruházásokba fogtak, s ennek eredménye végül is hosszan tartó recesszió lett a 80-as évek elején. A borúlátó szakértők aggodalma azonban alaptalannak bizonyult: 1988 végére a legtöbb alapvető fémből oly alacsony szintre estek vissza a felhalmozott készletek, hogy a legkisebb keresletnövekedés is rekordnagyságú áremelkedést váltott ki.
A legnagyobb áremelkedést a fémeknél regisztrálták: a nikkel ára 248, az alumíniumé 173%-kal, az óné pedig – kissé lemaradva, de még így is számottevően – 56%-kal volt magasabb 1988 végén, mint egy évvel korábban. A nikkel tonnájáért márciusban még a 23 900 USD-t is megfizették, akkora összeget, amekkorát – a nemesfémek kivételével – még soha egyetlen fémért sem. Az ár az év további részében 13 000 USD-re esett, de az évi átlagos nikkelár így is 12 000 USD/t körül mozgott, szemben az 1987-es 4200 USD-s átlagárral. A drágulásban közrejátszott, hogy pl. a londoni fémtőzsdén a készletek 5 év óta a legalacsonyabb szintre (1938 t) apadtak. A nikkel magas ára hosszú távon is tartósnak bizonyult, mivel a piacon tényleges hiány keletkezett. A világ nikkelfogyasztása 1988-ban 625 000 tonna volt – 2,5%-kal több, mint 1987-ben –, viszont mindössze 600 000 tonnát kínáltak eladásra.
Élénk ütemben drágult 1988-ban az ón – mind az európai, mind pedig a tengerentúli piacokon. Az árak Londonban 18 hónapos, Kuala Lumpurban 30 hónapos rekordot értek el. Az áremelkedés legfontosabb okaként a termelő országok jól működő koordinációját említik a szakemberek: az Óntermelő Országok Szervezetéhez (ATPC) tartozó államok és a kívülállók egyaránt erőteljesen visszafogták az exportot, s így gyorsan csökkentek azok a készletek, amelyek súlyosan megterhelték a piacokat az előző két évben. 1985–86 fordulóján a Nemzetközi Óntanács megszüntette az ónkészletek anyagi támogatását, s ez az árak szabadesésszerű zuhanását váltotta ki. A tagországok ezért 1988. márc. és 1989. febr. között együttesen mindössze 101 900 tonnát szállítottak a világpiacra. Az exportvisszafogás következtében a korábban 80 000 tonna körüli világkészlet 45 000-re csökkent. Szakemberek szerint még legalább 25 000 tonnának kell eltűnnie ahhoz, hogy az ón ára tartósan az egyensúlyi szint közelében maradhasson. A dráguláshoz egyébként az is hozzájárult, hogy a konzervipar ismét az ón felé fordult.
A nyersanyagpiaci konjunktúra legnagyobb haszonélvezője 1988-ban is az alumínium volt. Tőzsdei ára az utóbbi 3 évben több mint kétszeresére emelkedett, s márciusban 2240 USD-t, a nyár végére pedig még többet, 3200 USD-t adtak tonnájáért. Piaci szakértők kissé irreálisnak tartják a 2000 USD fölötti árat: prognózisuk szerint a 90-es évtized elejére a tonnánkénti 1800 USD körüli ár stabilizálódik. A magas alumíniumárak hátterében az áll, hogy a világ alumíniumigénye egyelőre gyorsabban nő, mint a gyártókapacitások: a fejlett tőkés országok 1988-ban 2%-kal növelték alumínium-felhasználásukat, s előrejelzések szerint az elkövetkezendő esztendőkben évente akár 4%-kal is emelkedhet a fém iránti kereslet, miközben a termelés maximálisan mindössze 1,5%-kal bővülhet évente. A Nemzetközi Alumíniumintézet adatai szerint a világ alumíniumtermelése 1988 nyarán a kohók névleges kapacitásának 100,7%-ára rúgott, s ennek következtében a legtöbb üzemben még azt sem várták meg, hogy lehűljenek a tömbök, hanem azon melegében szállították a megrendelőknek. A készletek 1974 óta a legalacsonyabb szintre (3,025 Mt) zsugorodtak. A világ alumíniumgyártói 1988-ban jelentős nyereségről számoltak be: mostanra érett be, hogy a 80-as évek elején mesterségesen visszafogták termelésüket.
A réz 1988-ban a legmagasabb árszintet érte el 1980 óta: tonnánként 2800 USD-ért kelt el a londoni fémtőzsdén, míg egy évvel korábban 1600 USD-t adtak érte. A drágulás főként annak tulajdonítható hogy az Egyesült Államokban a korábbi években tapasztalt lanyha konjunktúra nyomán egyharmaddal csökkentették a rézfeldolgozó kapacitásokat. Piaci elemzők szerint azonban nem lehet tartósan magas árakra számítani, mivel – a latin-amerikai és az ausztráliai termelésnövekedés következtében – 1988-ban 762 millió tonna volt a tőkés világ összesített réztermelése, ami összhangban áll a kereslettel.
Jelentősen drágult a horgany is: ára az 1987-es tonnánkénti 750 USD-ről jóval 1000 USD fölé ugrott. Erősen megnőtt a kereslet a horganyzott lemezek iránt, elsősorban a legnagyobb felhasználó: az autóipar részéről.
Az alapvető színesfémek (alumínium, réz, ón, ólom, cink) mellett igen élénk volt a kereslet az acéliparban használatos ötvözőfémek iránt is.
A nemesfémek viszont 1988-ban is csalódást okoztak a befektetőknek. 1987-es rendkívül magas áruk révén biztos befektetésnek ígérkeztek, de 1988-ban sem az arany, sem az ezüst, sem a platina jegyzése meg sem közelítette az 1980–81-es rekordszintet.
Ami az energiahordozókat illeti: közel 5%-kal több földgázt termeltek és adtak el 1988-ban, mint 1987-ben. Hasonló mértékben növekedtek a tartalékok is: ez 1988 végén 110 683 milliárd köbméter volt világviszonylatban, ami – változatlan kitermelési szint esetén – még legalább 59 évig biztosítja a földgázbányászatot. Az elmúlt 5 év összesített adatai azt mutatják, hogy a feltárt készletek mintegy 2,5-szer gyorsabban nőttek, mint a termelés, így a földgáztartalékok kimerülésétől nem kell tartani. A földgáz-kereskedelemnek lendületet adott, hogy a földgáz árát már nem kizárólag a kőolajéhoz kötik, hanem általában a helyettesítő energiahordozók valamivel magasabb áraihoz. Ami az egyes régiókat illeti: Kanada 20%-kal – a 70-es évek óta a legmagasabb szintre – 25,4 milliárd köbméterre növelte az Egyesült Államokba irányuló exportját. Venezuela, Brazília, Ecuador készletei az 5 évvel ezelőtti kutatási adatokhoz képest megduplázódtak, Perué pedig megtízszereződött (340 milliárd köbméter). A közép-keleti országok közül Irán rendelkezik a legnagyobb tartalékokkal: a világkészletek 12,6%-át mondhatja magáénak, s ezzel a 37,7%-os részesedésű Szovjetunió után a második helyen áll. Az afrikai kontinens legnagyobb gáztermelője továbbra is Algéria: 1988-ban több mint 30%-kal növelte exportját. A Szovjetunió évi 80 milliárd köbméteres kivitelének közel a felét Nyugat-Európában, 43%-át pedig a KGST-országokban értékesítette. A szovjet belső fogyasztás – 36 milliárd köbméterrel – 560 milliárd köbméterre nőtt, s így az összes szovjet energiafelhasználás 40%-át fedezte. Ezzel szemben Nyugat-Európában az energiaszükségletnek csak mintegy 16%-át elégítették ki földgázból 1988-ban. E térség készleteinek 90%-át Norvégiában, Hollandiában és Nagy-Britanniában termelik ki. Nagy-Britanniában azonban egyre fogy a feltárható készlet: 1988-ban 26%-kal esett vissza a földgáztermelés, s az ország – számítások szerint – az ezredforduló után már importból lesz kénytelen fedezni a fogyasztás 70%-át.
Az OPEC 1988-as olajárfelhajtó kísérletei elhomályosították az év legfontosabb olajpiaci eseményét: 1988-ban volt a legmagasabb szinten a világ kőolajtermelése 1980 óta. Számos északi-tengeri és alaszkai lelőhelyet fedeztek fel, az új feltárások nagysága meghaladja a 70-es évek teljes növekményét. A londoni Petroleum Economist becslései szerint a világ országaiban 1988-ban 2,979 milliárd tonna nyersolajat termeltek, 4%-kal többet, mint 1987-ben. A kelet-európai szocialista országok együttes termelése – amelynek döntő hányadát a Szovjetunió adta – alig haladta meg az előző évi 643 milliárd tonnát. Ezzel szemben a Közel-Kelet országai – Szaúd-Arábiával és Irakkal az élen – 15%-kal, 713 milliárd tonnára futtatták fel termelésüket. Az Egyesült Államok termelését visszavetette az alacsony olajár, Nyugat-Európa országainak – összesített adatok szerint – változatlan szintű (196 Mt) volt az olajtermelésük; ezen belül viszont Nagy-Britannia 20–25%-kal kevesebb olajat termelt. A kiaknázható nyersolajkészletek – a Cambridge Energy Associates adatai szerint – 26%-kal, 887 milliárd hordóra nőttek 1988-ban. A feltárt készletek még 40 évig fedezik a fogyasztást, míg a 70-es évek elején, a nagy olajválság idején, mindössze 27 évre elegendő olajat jósoltak. Az év egészére – az OPEC tagországainak viszálya s az ebből adódó túlkínálat miatt – az alacsony olajárak voltak a jellemzőek: 1988 közepén az északi-tengeri Brent minőség hordónkénti ára alig érte el a 11 USD-t. (Júliusban az északi-tengeri Piper Alpha kőolajfúró-torony katasztrófája valamit lendített a nyomott olajárakon. Az Occidental Petroleum egyik legrégibb és legnagyobb termelőkapacitású kőolajfúró-tornya, a brit termelés 12 százalékát adó Piper Alpha – állítólag gázszivárgás miatt – felrobbant. A balesetben 170 ember halt meg.) Októberre olyan hírek érkeztek, hogy elcsitultak az OPEC-tagországok kvótavitái. Ennek nyomán ismét emelkedtek az árak. Ám az áremelkedés még mindig olyan csekély maradt, hogy az olaj továbbra is olcsónak számított, s így a világfogyasztás újból fellendült: 1988-ban újra elérte az 1979-es rekordszintet.
Míg olajból a kínálat 1988-ban továbbra is nagyobb volt a keresletnél, addig a szénpiacon ellentétes tendencia alakult ki: a szén iránti kereslet a legjelentősebb tőkés országokban megnőtt, miközben a legnagyobb exportőrök – Ausztrália, Dél-Afrika, Lengyelország és Kína – egyre kevesebb szenet értékesítettek a külpiacokon. Az ok többek között az, hogy az olcsó olajárak és a túlzott szénkínálat miatt az importőrök egyre kevesebbet fizettek. Így pl. az egyik legnagyobb szénexportőr Ausztráliában a csökkenő bevételek miatt 20 bányát kellett bezárni. Dél-Afrika első osztályú szenét pedig politikai okokból bojkottálták az importőr országok. Kína is egyre nehezebben tudta teljesíteni – a megnövekedett belföldi fogyasztás miatt – exportvállalásait, pedig az elmúlt 8 év alatt megháromszorozta termelését. Ázsiai megrendelőinek mindössze a kért mennyiség felét szállította. A csökkenő olajárak magukkal rántották a szenet: míg a szén tonnájáért 1981-ben még 61 USD-t adtak, addig 1987-ben már csak 42 USD-t. A kínálatcsökkentés következtében az árak most új lendületet vettek: a félkemény szén tonnánkénti ára az 1987-es 33 USD-ről 47-re ugrott 1988-ban.
1989 első felére megtorpant a nyersanyagpiacokon tapasztalt többéves áremelkedés. A fémek csúcsokat döngető árszintnövekedése lényegesen visszaesett. Az alumínium tonnánkénti ára 2400 USD-re csökkent, a nikkelé még jelentősebben: az 1988-as 23 900 USD-s rekorddal szemben legújabban 18 600 USD-t adtak érte. Hasonló, bár nem ilyen nagymértékű az árcsökkenés az ón és a réz esetében.
1989 első félévének nyersanyagpiaci szenzációja egy eddig sokak számára ismeretlen nemesfém, a palládium volt. Márciusban az amerikai Salt Lake Cityben bejelentették: sikerült szobahőmérsékleten, palládiumelektródákkal magfúziót előállítani. A hír hallatára a nemzetközi piacokon közel 30%-kal, unciánként 177 USD-re emelkedett a palládium ára. A magfúziós energia reflektorfénybe kerülésével megindult a felvásárlási láz, azonban egy csapásra alábbhagyott, amikor kiderült: az üzemi méretű gyakorlati megvalósítás még várat magára.
Júliusban a hordónkénti olajárak 0,2–0,25 USD-s emelkedésére lettek figyelmesek a szakemberek, nem sokkal azt követően, hogy az Alaszkai-öbölben zátonyra futott óriás tankhajóból 40 millió hordó nyersolaj ömlött a tengerbe, közel 300 négyzetkilométernyi területen. A baleset hírére elterjedt, hogy az évi 700 000 tonna kapacitású Alaszka-olajvezetéket egy időre le kell zárni s a kieső mennyiséget máshonnan pótolni, s ennek nyomán a főbb piacokon jelentős olajhiányra számítottak a befektetők.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi