Irányzatok a világgazdaságban

Full text search

Irányzatok a világgazdaságban
A világgazdasági klíma előnyére változott 1988 végére, 1989 elejére. A gazdasági helyzet általános javulásának legfőbb jellemzői közé tartozik a fejlett ipari országok markáns teljesítménynövekedése, viszonylag szerény mértékű infláció közepette. Kiemelendő továbbá a világkereskedelem növekedési üteme, amely most volt a leggyorsabb ebben az évtizedben, s ennek húzó hatását sok fejlődő ország érezte, kiváltképp az ipari (kész)termékek exportőrei. Említésre érdemes még, hogy előrelépés történt a fejlett ipari országok egymással szembeni külkereskedelmi aránytalanságainak felszámolásában, továbbá az is, hogy a fejlődő országok összadósságának aránya az összexportjukhoz viszonyítva csökkent, azaz a globális adóssághelyzet javult.
Az 1989-re kialakult helyzet azonban néhány vonatkozásban ellentmondásos. Így pl. számos fejlett ipari országban a félelem az infláció erősödésétől a pénzellátás jelentős szigorításához vezetett 1988-ban. Emiatt viszont a világpiaci kamatlábak trendje – amely 1984–87 között csökkent – megfordult. Emiatt sok olyan fejlődő ország, amely adósságszolgálati problémákkal küszködik, nem tudta kiaknázni a kedvezőre fordult nemzetközi klímát, sőt, tartozásaik tovább nőttek, teljesítményük gyengült, inflációjuk felpörgött, helyzetük halmozottan hátrányossá vált.
Tekintettel a fejlett országok magas kapacitáskihasználtságára, a növekedés 1988-ban elért ütemének fennmaradása jelentős mértékben az infláció kézben tartásának sikerétől függ. A pénzügyi szigorító intézkedések jelentősen csökkentették annak veszélyét, hogy a pénzromlás a közeljövőben „elszabadulna”. A növekedés folytatódásának másik fontos feltétele, hogy csökkenjen a külkereskedelmimérleg-aránytalanság bizonyos fejlett ipari országok között, ill. az újonnan iparosodottak némelyike esetében. Tehát mind a mérlegtöbblettel, mind a mérleghiánnyal rendelkező országokban erősíteni kell a kiegyensúlyozás irányába ható folyamatokat. Lényegbevágóak a további lépések pl. az Egyesült Államok költségvetési deficitjének lefaragására is, mégpedig úgy, hogy az teret engedjen a (nettó) kivitel növekedésének, miközben fennmarad a nagy beruházási hajlam. A többlettel rendelkező országokban pedig a belső kereslet növekedésének tartósnak kell maradnia.
A fejlődő országokat illetően kedvező a kép: 1987 után 1988-ban is összességében az adóssághányad csökkenését mutatja. De az adósságválságot kezelő stratégiák legkritikusabb eleme továbbra is a belföldi gazdaságpolitikák reformja. Fontos a szerkezeti átalakítás gyorsítása, hogy a források a leggazdaságosabb területekre áramolhassanak, hogy ösztönözzék a megtakarításokat, s hogy a befelé tekintő gazdaságokat jobban orientálják a nemzetközi piacok felé.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi