Infláció

Full text search

Infláció
A fejfett tőkés országokban a gazdaság 1988-ban bekövetkezett élénkülése ellenére a fogyasztói árak átlagos emelkedése az 1987. évi 2,7% után is csak 3,2%-os volt. Bár a nominálbérek néhány országban gyorsabban emelkedtek, ezt jórészt ellensúlyozta a munkatermelékenység erőteljes javulása. A feldolgozóiparban az egységnyi termelésre jutó bérköltség gyakorlatilag változatlan volt 1987-ben és 1988-ban is, az előző 2 évben pedig csak 2% körüli mértékben nőtt. (Összehasonlításképpen: a 70-es években átlagosan 7,6%-kal emelkedett évente.) A nominálbérek szerény emelkedése a viszonylag alacsony inflációs várakozásoknak tulajdonítható, amit kétségkívül előnyösen befolyásolt még az energiaárak gyengesége és a monetáris irányítás antiinflációs intézkedése is.
A nyersanyagárak alakulása is inflációcsillapító hatással volt a fejlett tőkés országokban a legutóbbi években, mivel a kőolaj olcsósága több mint ellentételezte számos más nyersanyag drágulását. A felhasználás növekedése ellenére az olaj dollárára több mint 20%-ot vesztett értékéből 1988-ban, reálértéken csupán 2-szerese volt az 1972-es szintnek.
A fejlődő országok csoportjában az infláció jelentősen megugrott 1988-ban (az összevont átlagban elsősorban néhány rendkívül magas inflációjú ország – Argentína, Brazília – súlya tükröződik). Tetemes volt a drágulás Törökországban is, valamint Lengyelországban és Kínában, ahol a liberalizált árak a sokáig elfojtott keresletre reagáltak.
A legfontosabb valuták árfolyamának stabilizálására tett lépések 1988-ban sokkal eredményesebbek voltak, mint a korábbi években. Az árfolyamok kiegyensúlyozását több alkalommal is piaci intervenció révén érték el. Emellett a devizapiacok ítélete is kedvezően változott a dollár javára, a különféle valuták kamatlábkülönbségei csökkentek. Az ún. tőkemérlegben érzékletesen megmutatkozik a magánkeresletnek a dollár irányába történt eltolódása.
A fejlődő országok valutáinak árfolyama is általában kedvezően alakult 1988-ban. Az összehasonlítás azonban némiképp csalóka, tekintettet arra, hogy 1985–87 között valutáik reálértéke nagymértékben visszaesett. Mindamellett az árfolyamjavulás mögött kétségkívül fellelhető összesített külpiaci helyzetük jobbrafordulása 1988-ban, s ez a nem-olajexportőr országok legtöbbjénél kedvező cserearány-változást takar.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi