Növekedés

Full text search

Növekedés
A világ gazdasági teljesítménye 4,1%-kal nőtt 1988-ban – 1984 óta a legjobb ütemben. A növekedés lendülete több szempontból is figyelemre méltó. Például: az emlékezetes 1987. okt.-i tőzsdei válság után következett be – szinte minden előrejelző meglepetésére. A konjunkturális ciklus viszonylag késői szakaszában zajlott le – az 1983 óta tartó növekedési periódus így már kivételesen hosszúra nyúlt. Igen sok országban alacsony infláció mellett, a monetáris politika szigorodása ellenére ment végbe. Az üzleti befektetések ugrásszerű emelkedésén és a termelékenység gyors emelkedésén alapult. Ugyanakkor a vártnál kevesebb országban alakultak ilyen kedvezően a folyamatok.
A teljesítményjavulás általánosan kedvező tendenciáján belül a fejlett ipari országok 1988-as erőteljes növekedése elsősorban azzal jellemezhető, hogy a keresletbővülés továbbra is kedvezően oszlik meg a termelés és az infláció között. Miután az áremelkedés a legtöbb országban igen szerény mértékű volt – különösen a 70-es évekhez, ill. a 80-as évek elejéhez viszonyítva –, a kereslet erősödése szinte teljes egészében termelési többletté konvertálódott.
Ebben az évtized közepe óta tartó folyamatban a kínálati oldal néhány tényezőjének kölcsönhatásai mutatkoznak meg. Az olajárak 1985 utáni tartós gyengesége egyértelműen növelte a fejlett országok reáljövedelmét. Ehhez járult, hogy a beruházások különösen gyors növekedésének következtében a kapacitásszűke valamelyest enyhült. (Ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy a feldolgozóipari kapacitások kihasználtsági szintje 1988-ban a 7 legnagyobb tőkés országban 1979–80 óta a legmagasabb volt.) Az olajárrobbanásokat követő szerkezetváltoztatás folyamatosan támasztja alá a javuló teljesítményeket.
Az Egyesült Államokban a GNP reálértékben 3,9%-kal nőtt 1988-ban az erőteljes belső kereslet és a külkereskedelmi mérleg reálértékének javulása következtében. Emögött a tatán legjelentősebb tényező a vállalati állóeszköz-beruházások 1988-as 9,5%-nyi növekedése volt.
Japán növekedési mutatói a korábban előrejelzettnél sokkal kedvezőbben alakultak. Feltehetően az játszik ebben szerepet, hogy a jen 1985 óta tartó felértékelődésére reagálva a gazdasági szerkezet a vártnál gyorsabban alakul át. Ezt látszik igazolni a beruházások ugrásszerű emelkedése, aminek egyik eredményeként a GNP reálértéken 5,7%-kal volt nagyobb 1988-ban, mint egy évvel korábban, holott az ország nettó exportja a GNP 2%-ával azonos értékben csökkent.
A nagyobb nyugat-európai országok és Kanada is a vártnál kedvezőbb eredményeket értek el. Az országcsoport átlagát meghaladó növekedés – 1988-ban 4,5% – Nagy-Britanniában immár 4, Kanadában pedig 6 éve folyamatos. Ebben leginkább a beruházások játszanak szerepet. A leggyorsabb növekedés – 5,3% – ismét Spanyolországban volt: a külföldi tőke beáramlása kedvezően hatott a beruházásokra.
E beruházási boomnak több sajátossága van. Az egyik az, hogy a gépekre és berendezésekre összpontosult. A beruházások húzóereje elsősorban az elavult berendezések lecserélése volt. Az új technikába való befektetés különösen nagymérvű volt Japánban és Észak-Amerikában (nem publikált amerikai adatok szerint az összes új gép és berendezés 75%-a ún. high-tech termék volt az USA-ban 1986-88 között), s nem ért el ekkora szerepet Európában.
A beruházásokat gerjesztő másik fontos tényező a kapacitások nagyfokú kihasználtsága. Ez a 7 legfejlettebb országban megközelítette vagy meghaladta az 1973-as, ill. 1979-es ciklikus csúcsokat. A 80-as évek elején rendkívül alacsony volt a beruházási szint – ebből is fakad az elavult berendezések lecserélésének lendülete, ill. az, hogy a termelőkapacitások szűkössé váltak. Új jelenség az is, hogy míg korábban egy beruházási fellendülés idején a beruházási javak általában drágultak, a csúcstechnológiai termékek esetében ez nem így történt.
A kedvező nagyságú vállalati profitok is ösztönözték a fellendülést. A feldolgozóiparban – különösen Európában – 1988-ban (is) javult a termelő vagyon hozadéka. Miután pedig a beruházási döntések a tőke várható hozamának és költségének összevetésén alapulnak, a jövőt illetően nagy kérdés: fennmaradnak-e a magas profitráták.
Nem számszerűsíthető, de a szakértők szerint igen jelentős hatású a fejlett tőkés országokban kialakult bizakodó üzleti légkör, amely több forrásból táplálkozik: a relatíve alacsony infláció, a viszonylag stabil valutaárfolyamok, az 1992-re tervezett egységes Közös Piac a legfontosabb összetevői.
A foglalkoztatottság adatai két szempontból is figyelemre méltóak. Egyes országokban rendkívül kedvezően alakultak: az USA-ban a munkanélküliek aránya (5,1%) 14 éve, Japánban (2,3%) 1982 óta a legalacsonyabb. A nyugat-európai országokban ellenben még mindig közel jár a 10%-hoz. Ez azonban azt is jelenti, hogy a termelés növekedése itt elsősorban a termelékenység javára írható.
A fejlődő országok összevont teljesítménye 4,3%-kal javult 1988-ban, ami 1980 óta a legjobb eredmény. (Az összesítésbe az IMF szocialista tagországai is beleértendők.) Ennek zöme azonban Ázsia 4 sikergazdaságára koncentrálódott. A legtöbb olyan fejlődő országban, amelyik újabb keletű adósságproblémákkal küszködik, a virágzó exportpiacok ellenére gyenge volt a növekmény.
Hongkong, Dél-Korea, Szingapúr és Tajvan 1988-ban együttesen 10,5%-kal növelte GDP-jét. Ebben az oroszlánrész a kivitel 1986 óta tartó emelkedése. Közel hasonló ütemű volt a növekedés Malaysia, Thaiföld és India esetében. Ennek is a korábbi években megvalósított és – az eredmények ismeretében – sikeresnek bizonyult exportorientált iparfejlesztés áll a hátterében.
A közel-keleti országok végül is a vártnál jobb GDP-t értek el – a nagy olajtermelők ugyanis fokozták olajtermelésüket. Ám ennek következtében esett az olaj ára, s a régió újabb cserearányromlást szenvedett el. 1989 elején azonban – nem kis részben olajbányászatuk visszafogásának eredményeként – ismét drágult a kőolaj, s ez kevésbé korlátozó gazdaságpolitikának nyithat újból teret a térségben.
Latin-Amerika országainak gazdasági teljesítménye igen változatosnak bizonyult. Argentínában és Brazíliában a GDP gyakorlatilag stagnált, holott a kivitel jelentősen nőtt. Az infláció ismételt felgyorsulása felújította a gazdaságpolitikával szembeni bizalmatlanságot, a beruházások visszaestek. Mexikóban a lassult növekedés a szűkítő fiskális intézkedések visszaesését és a peso erősödését is meghozta. Viszonylag kedvező eredményt mutatott Chile és Kolumbia gazdasága, ahol az utóbbi évek óvatos pénzügypolitikája következtében elkerülték a száguldó inflációval járó összeomlást.
Afrika szubszaharai övezetében a nemzetgazdasági szintű növekedés lassult, az egy főre jutó GDP (reálértéken) ismét csökkent. Rendkívül szűk exportbázisuk következtében a térség országai sokkal kevesebbet profitálhattak az ipari országok keresletéből, mint a többi fejlődő ország. Exportbevételeiket az olajárak és a trópusi italok árának gyengélkedése sújtotta. Néhány ország, így Ghána, Kenya és Szenegál közel jutott az 5%-os növekedési ütemhez, a korábbi struktúraátalakítási programok kedvező hatásának eredményeként. Az egy főre jutó GDP növekedését Afrikában 1990-re prognosztizálják, ám ha a jóslat be is válik, ez alig-alig változtat az életszínvonal egy évtizede folyamatos csökkenésén.
A szocialista országok teljesítménye fékezte a világgazdaság 1988-as növekedési ütemét. A szocialista országokban a veszteséges ágazatok fenntartása maradt jellemző: a gazdaságszerkezet mind merevebbé és alkalmazkodásképtelenebbé válik. Ebben a szerkezetben – mint azt a lassuló növekedés is mutatja – nem keletkezik annyi jövedelem, hogy abból a szerkezetváltást finanszírozni lehessen, sőt már az is egyre nagyobb terheket jelent – hiszen nemzetközi versenyképességük romlik –, hogy a korábban felvett hiteleket vissza tudják fizetni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi