Február 29. – Csütörtök

Full text search

Február 29. – Csütörtök
– Göncz Árpád köztársasági elnök pénzügyminiszterré nevezte ki Medgyessy Pétert.
– A kaposvári bíróság elrendelte a kutasi sorompókezelő előzetes letartóztatását. A testület szerint a 34 éves Czilinger Csabáné alaposan gyanúsítható halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlansággal.
– A kormány együttérzését fejezte ki a kutasi közlekedési katasztrófában meghalt emberek hozzátartozóinak és sérültjeinek. A kabinet úgy döntött, hogy az elhunytak családja félmillió forint segélyt kapjon, míg a sérültek megsegítésére és a további kiadásokra 7-8 millió forintot szánnak.
– A kormány egyetértett azzal, hogy 35 magyar rendőr vegyen részt abban a nemzetközi csoportban, amely Bosznia-Hercegovinában teljesít szolgálatot az ENSZ felkérésére. Az ehhez szükséges 40 millió forintot a költségvetés általános tartalékából fizetik.
– Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaságnál megszűnik az egyszerűsített privatizációs igazgatóság, az ügyvezető igazgató távozik a szervezettől.
– Az önkormányzatok 90 százaléka döntött úgy, hogy 400 forintos gépjárműadót fizettet 100 kilogrammonként az autótulajdonosokkal. A többi település 500 forintban határozta meg a súlyadót, a fővárosban azonban a tavalyihoz képest négyszeresére, vagyis 800 forintra emelkedett ez a közteher. A katalizátoros, a tisztán gázüzemű és a kizárólag elektromos meghajtású autók kedvezményt élveznek.
– Az adóhivatal legritkábban a magánszemélyeket ellenőrzi, leggyakrabban pedig a jogi személyiségű társaságokat. Az APEH elnökhelyettese elmondta, hogy a jogi személyiségű adóalanyok ötévente biztosan számíthatnak vizsgálatra. Az ellenőrök munkája ott a leghatékonyabb, hiszen tavaly naponta egy revizor átlagosan 290 ezer forint adóhiányt tárt fel ezeknél a szervezeteknél. Az államnak is megéri „költeni” az ellenőrzésre, hiszen egy forint revizorra fordított költség csaknem 50 forint bevételt hoz.
– A gazdasági bűnözés elsődleges célpontjai a bankok – állapította meg a Miniszterelnöki Hivatalnak a kormányülésre készített jelentése. A vizsgálatok szerint az elmúlt két évben 50 hitelezési csalás ügyében nyomozott a rendőrség, ezeknél az eseteknél összesen 20 milliárd forintot próbáltak kicsalni a bankoktól.
– Tavaly öt és fél ezer bűncselekményt követtek el Magyarországon külföldiek. Az ORFK bűnügyi főosztályvezetője, Simon Tamás alezredes elmondta, hogy a külföldiek jól körülhatárolhatóan felosztották maguk között a magyar bűnözési piacot. A bűncselekmények harmadát elkövető románok elsősorban a kisebb lopásokban jeleskednek, a nagyobb csalások és a gazdasági visszaélések arabok kezében vannak, az erőszakos bűncselekményeket pedig főleg ukránok követik el, akik prostituáltakat is futtatnak és a lopott autók kivitelét szervezik. Az illegális kábítószerkereskedelmet szerbek és albánok tartják kezükben, az orosz maffiózók azonban csak pihenni járnak Magyarországra – mondta a szakember.
– Áprilistól kormányhitelből lehet felújítani a panelházakat. A kabinet 30 millió márkás német kölcsönből teremti elő a pénzt. A hitel kamatai a mindenkori piaci kamatoknak felelnek meg, azonban kétharmadát a költségvetés fizeti.
– Gázszivárgás miatt három gyerek meghalt egy sziráki családi házban, egy gyereket és két felnőttet életveszélyes állapotban vittek kórházba. Egy felnőttet könnyebb gázmérgezéssel ápolnak a salgótarjáni kórházban. A szomszédok hívták ki a mentőket, mert reggel óta semmi mozgást nem észleltek a polgármester házának környékén, Szirákon.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi