Március 13. – Szerda

Full text search

Március 13. – Szerda
– Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a házszabálynak megfelelőnek tartja a Magyar Demokrata Néppárt parlamenti frakciójának megalakulását. A kérdésben a parlament a jövő héten szavaz. Torgyán József, a kisgazdák elnöke bejelentette: ha az Országgyűlés többsége engedélyezi az MDNP-frakció megalakítását, akkor pártja az Alkotmánybírósághoz fordul.
– Az olajgate néven elhíresült ügyet vizsgáló parlamenti bizottság meghallgatta Pál László volt ipari minisztert, a MOL elnökét, Dunai Imre ipari és kereskedelmi minisztert, Szabó Györgyöt, a MOL korábbi vezérigazgatóját és Szokai Imrét, az ÁPV Rt. igazgatóságának elnökét. A bizottság tovább vizsgálódik, annak ellenére, hogy az orosz államadósság ellentételezése során törvénysértést nem tapasztaltak.
– A Duna TV már köztartozásainak sem tud eleget tenni, mert még nem érkezett meg a műholdas csatornának a költségvetési támogatás havi része – hangzott el a hatpárti média-albizottság ülésén. Az MTV egyébként 7 milliárd, a Duna Tv 3,4 milliárd, a Rádió 6,6 milliárd forintos pótlólagos pénzigényt jelentett be az átalakulás kiadásaira.
– A fővárosi önkormányzat öt ellenzéki pártja nem vesz részt a városvezetés március 15-ei megemlékezésén a Petőfi-szobornál. Tirts Tamás, a Fidesz-MPP frakcióvezetője a döntést azzal indokolta, hogy az ellenzéki frakcióvezetők nem mondhatnak beszédet és nem koszorúzhatnak. Demszky Gábor főpolgármester válaszában emlékeztetett rá: az ünnepi beszédet hagyományosan a főpolgármester tartja.
– Művészeti kitüntetéseket adott át a kultuszminiszter. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét kapta többek között Galántai Zsolt balettművész, Boros Mátyás zenész-főprímás. Az ezüst érdemkeresztet vette át mások mellett Terjék Jenő színházi ügyelő. A tíz, Balázs-Béla-díjjal kitüntetett között volt Sós Mária és Radó Gyula rendező, Szilágyi Virgil és Zentay László operatőr, Kremsier Edit szerkesztő-dramaturg. Március 15-e alkalmából közel százan vehettek át művészeti kitüntetéseket. A kimagasló újságírói tevékenység elismeréséért adható Táncsics Mihály-díjat Antal Anikó (Népszabadság), Berta Béla (MR), Buják Attila (168 Óra), Horváth Dezső (Délmagyarország), Kipke Tamás (Új Ember), R. Székely Julianna (Magyar Hírlap) vehette át.
– Több mint féléves szünet után a szabad sajtó napja alkalmából újra megjelent a Beszélő című politikai és kulturális folyóirat.
– Alternatív Kossuth-díjat kapott Hernádi Gyula író. Az állami Kossuth-díjnál egy forinttal magasabb összegű, nem hivatalos elismerést a balesete után lábadozó író otthonában vette át. A magukat megnevezni nem kívánó civilszervezetek által alapított díj egyik kurátora, Makovecz Imre az egyik legnagyobb magyar írónak nevezte Hernádit.
– Az M5-ös autópálya alapkőletételével megkezdődött a második magyarországi koncessziós közúti beruházás. A jelenleg is meglévő szakaszokat magában foglaló, 93 kilométeres szakaszt a személygépkocsival közlekedők kilométerenként öt forintos díjért használhatják.
– A MÁV Rt. lezárta a február 26-i, kutasi baleset körülményeinek belső vizsgálatát. A vizsgáló szerint a tizenhárom halálos áldozatot követelő szerencsétlenség elkerülhető lett volna, ha Kutas-megálló sorompókezelője az előírt időben leereszti a teljes csapórudas sorompót.
– Életének nyolcvannegyedik évében elhunyt Balla Ödön újságíró. A Magyar Nemzet bűnügyi riportere 1938-ban a lap egyik alapító zsurnalisztája volt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi