1941. november hó 19. szerda

Full text search

1941. november hó 19. szerda
9h 30
A H.M.VIII. csfséghez beosztottak referáltak folyó ügyeket.
10h
Szabó Zoltán t. zászlós jelentkezett személyes ügyben.
10h 30
P. Tarcsafalvy referádája.
11h
vitéz Magyar Dezső minősítési ügyekben vette át az Orsz Vez. utasításait.
11h 15
Dr. Wagner Oszkár, a Waggon-gyár ügyésze jelentkezett az Orsz. Vez.-nél.
11h 30
Az Orsz. Vez. tisztelgő látogatást tett a Közmunkák Tanácsa elnökénél.
A Magyar Atlétikai Club margitszigeti tribün és clubház ügyében vitéz Béldy Alajos Országos Vezető és Schmidt József országos felügyelő Bessenyey Zénóval, a Közmunkák tanácsának elnökével az alábbi megbeszélést folytatták:
Az említett építkezésnek a Közmunkák Tanácsa részéről történendő segélyezés ügyében Bessenyey Elnök közölte, hogy ha a Magyar Atletikai Club a terület használat ügyében készült szerződést már aláírta, hajlandó a fenti építkezéshez segélyképen 75.000 esetleg 100.000 pengős segélyt is folyósítani. Ezt az összeget azonban csak az esetben folyósítja, ha Budapest Székesfőváros polgármestere ugyanilyen nagy összeget folyósít az építkezéshez. Feltételül kötötte ki továbbá azt is, hogy a régi klubházat, amelyben ez idő szerint a MAC van elhelyezve, a segély kiutalása előtt visszaadja a közmunkák tanácsa birtokába.
A szerződés lejáratánál ragaszkodik ahhoz a határidőhöz, amely a szerződésben foglaltatik, tehát 1972. évig.
Mindaddig, amíg a MAC. az építkezés során a jelenlegi helyen lévő teniszpályákat más helyre át nem tudja telepíteni, a teniszpályákat a jelenlegi helyen meghagyja.
A megbeszélés eredményeként vitéz Béldy Alajos Őnagyméltósága vállalkozott arra, hogy ennek az ügynek a megtárgyalására folyó évi november hó 21.-én egy értekezletet hív egybe. Az értekezletre meghívja a MAC. elnökségének két tagját (Veress Imre és Wangel Gyula), a VKM. részéről vitéz Tárczay-Felicides Románt, az O.S.K. részéről Misángyi Ottót, a SÉOF. részéről Schmidt Józsefet. Bessenyey Zenóval megtárgyaltatott még a Magyar Úszószövetség székházának építkezési ügye is. Bessenyey Zénó azt kérte, hogy az építkezésre vonatkozó kérvényt terjesszük a Közmunkák Tanácsa elé. Megjegyzi azonban, hogy az engedély megadása nagy nehézségekbe fog ütközni. Javasolja, hogy az Országos Vezető sajátítsa ki a Margitszigeten lévő Lipótvárosi Kasinót. A Kasinó vételára cca 160.000 P lesz. Miután közölte vele az országos vezető, hogy erre nincsen fedezetünk, Bessenyey Zénó kijelentette, hogy hajlandó a Közmunkák Tanácsa az objektumot a részünkre megvenni, a vételárat pedig törlesszük abból a jövedelemből, amely 119jövedelmet a Lipótvárosi Kasinó tulajdonában lévő teniszpályák hoznak. A teniszpályákat vagy a Közmunkák Tanácsa fogja bérbe adni, vagy az Országos Vezető.
Ugyancsak javasolta, hogy sajátítsuk ki a Sirály Evezős Egylet klubházát, ha ez megfelelne.
Az Országos Vezető felhatalmazta Schmidt József főfelügyelőt, hogy mindkét objektumot tekintse meg s a helyszíni szemléről tegyen neki jelentést.
Amennyiben az említett két klubház kisajátítása nem volna lehetséges, ebben az esetben újból megfontolás tárgyává teszi a Közmunkák Tanácsa a MUSZ. székházának építési ügyét.
Az Országos Vezető közölte még a Közmunkák Tanácsa elnökével, hogy a régi lóversenytéren ezidő szerint beépítetlen és rendezés nélküli területeket az O.V. különböző sportobjektumok céljaira kívánja igénybe venni. Erre vonatkozóan átadott Bessenyey elnöknek egy helyszínrajzot. Kérte ebben az ügyben a Közmunkák Tanácsa támogatását.
Végül közölte az Orsz. Vez. Bessenyey elnökkel, hogy a margitszigeti nemzeti sportuszoda termálvíz ellátása nem kielégítő. Az uszoda a szerződésben biztosított vízmennyiséget nem kapja meg és e miatt a téli hónapokban a legnagyobb nehézségekkel küzd. Bessenyey elnök arra kérte az Országos Vezetőt, hogy ezt a kérdést vitéz Irsy László alelnök és Herendy József igazgatóval, a nemzeti sportuszoda igazgatójának bevonásával tárgyalja meg.
12h 30
Dénesfay Dinich Győző jelentkezett az Orsz. Vez.-nél személyes ügyben.
13h
Sós alezredes a H.M. 40. osztálytól terjesztett fel ügydarabokat aláírásra.
13h 35
Morlin Zoltán miniszteri titkár a VKM.-ból tett tisztelgő látogatást.
13h 45
Goda Ferenc jelentkezett személyes ügyben.
14h
Orsz. Vez. tisztelgő látogatást tett Farkas Edit szoc. nővérnél.
16h 20
Az Orsz. Vez. lakásán megbeszélést folytatott gróf Zichy Rafaelnéval az asszonyi szervezeteknek a Vörös Keresztbe való bekapcsolása tárgyában. (megbeszélni Lieszkovszkyval)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť