14 1944. december 27. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

14
1944. december 27.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. A tervezett saját tád. 6h-kor megindult. Variházy alez. csop.pk. jelentette, hogy a Vannay-csop. utolsó szállítmányának be nem érkezése miatt a terv megváltozott, és Szedervölgy felől is nem indult tád., csak Csömör K-ről.
10h 15’-kor Variházy alez. jelentette, hogy a tád. lassan tért nyer. Vannay hdgy. már a régi állásokig jutott el. A jobb- és a balszárny azonban igen erős elg. av. és tü. tüzet kapott, mire Csömörig jött vissza. Vannay hdgy. állítólag megsebesült. Vkf. pcs.-ot adott Németh szds.-nak a Vannay zlj. átvételére.
A kritikus helyzet miatt a Vannay zlj. visszavonult készenléti helyére, ahol rendeződik, majd új feladatként a készenléti hely és a főell. v. közti területet tisztítja meg.
Hop. terve az ala.-ok rendezése után a kora délutáni órákban a tád. újbóli megindítása. Feladat a 270., 245., 251., 253. magp.-ok vonalának visszavétele.
11h 50’-kor a Tpk. jelentette: a 12. ho. velünk csatlakozó szárnyán a 301. hárp.-nál az elg. betört.
12h-kor a hop. parancsot ad Variházy alez.-nek a 14h-kor megindítandó tád.-ra. Variházy alez. 14h-kor a Vannay-csop., 8/III. zlj.-jal, Ferjencsik szd.-dal, 54. u.zlj. és 10. f.oszt. megmaradt részével indítsa meg a tád.-t két csoportban. A Vannay-csop. feladata a 270. magp.-ot a 245. magp.-tal összekötő vonal elérése. Németh csop. feladata a 245, 251, 253. általános vonal elérése.
12h 10’-kor Variházy alez. jelenti a né. feld.oszt. pk.-ának közlését. Az arcvonal hátában a 165. magp.-tól K-re Ny irányból nyomul elő az elg. Csömör felé. Felderítésre német felderítő pc.gépkocsikat küldenek ki.
12h 15’-kor a 10/4. n. av.ü.pk. is jelenti, hogy az üteg Árpádföldön lévő mozdonyállását az elg. rajtaütésszerűen elfoglalta. A 12/2. üteg Kisszentmihályi mjr. „K” betűjénél elg. gyság.-i tüzet kapott. Elg. az üteg mozdonyállását is támadja.
A nagy köd miatt a helyzet nem tekinthető át tisztán. Csömörtől DNy-ra is harcizaj hallatszik. Bizonyára az arcvonalon átszivárgott elg. részekről van szó. Az előállott új helyzetre való tekintettel hop. a Variházy-csop. feladatát megváltoztatja. Vannay-csop. a 165-től DNy-ra védjen a horhos mentén Csömör É-ig. Csömör É közepe táján csatlakozzon a kiépített védőálláshoz. 38Németh zlj. a 187. és 165. magp. előtt húzódó védőállást vegye kézbe. A délután folyamán a törzsszd. és Sárdy fhdgy. azt a feladatot kapták, hogy derítsék fel az árpádföldi és anna-telepi elg. helyzetét és erejét. 17h-kor jelentette Sárdi fhdgy., hogy Anna-telep É-ról elg. pct. á. és gp.-tüzet kapott.
13h 25’-kor a 12. ho. jelentette: arcvonalán Maglód és Vecsés közt az elg. mély betörést ért el.
15h 40’-kor Variházy alez. csop.-ját alárendelték Krämer né. őrgy.-nak.
23h-kor hop. áttelepült Rákosszentmihályról Budapest, Hungária körút, Hadiakadémiára.
A né. pság. este parancsot adott ki az arcvonalnak Cinkota K, Csömör K általános vonalra való visszavételére.
II. Hideg idő. Erős fagy, nagy köd. Utak jól járhatóak.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť