159 1945. január 19. Az SS IX. fegyveres hadtestének napi jelentése a 6. hadseregparancsnokság, a Reichsführer-SS tábori parancsn…

Full text search

159
1945. január 19.
Az SS IX. fegyveres hadtestének napi jelentése a 6. hadseregparancsnokság, a Reichsführer-SS tábori parancsnoksága és az SS Vezetési Főhivatala számára.
SS IX. fegyveres hdtpság. 1945. 01. 19. 21 óra 35
NAPI JELENTÉS 01. 19.
Az ismételt saját ellenlökések ellenére az ellenség tartani tudta magát a Margitsziget északi csücskén, és erősödik. Az erős elg. tü., av. és pct. á. tűz majdnem lehetetlenné teszi a mozgást a szigeten. Ellentámadás alkony óta folyamatban. A keleti parton a Margitsziget déli csücskének magasságában zlj.erőben harckocsikkal együtt elg. megindulási állásokat fedeztünk fel, és leküzdöttük azokat. A nap során számtalan szk. és szd.erejű támadás érte a Ny-i és DNy-i arcvonalat, amelyeket részben ellentámadásokkal visszavertünk.
Egész nap élénk tü. és av.tűz az összes arcvonalszakaszon. Szórványos csatarepülő-tevékenység. Megsemmisítettünk: 3 pct .á-t, 1 lgv. lög.-et, 1 öj. pct.á-t.70
70 A németek a SZU–76 típusú szovjet rohamlöveget önjáró páncéltörő ágyúnak tekintették, mivel a T–70 könnyű harckocsi alvázára szerelt 76,2 mm-es ZISZ–3 hadosztályágyút egy felül és hátul nyitott páncélozott felépítményben helyezték el.
(Tgb.Nr.I.a 146/45 geh.)
Schaper vk. őrnagy I.a
HL 13. páncéloshadosztály iratai 36. fólió
Német nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť