Takách.

Full text search

Takách.

Takách.
Takách (Halászi vagy Gyöngyös-Halászi és Brezoviczai) másként Halász Mihály és fiai István és János 1654-ben kaptak nemességújítást, melyet Ung vármegyében hirdettek ki. A család idővel Ung, Abaúj, Borsod, Szabolcs, Heves majd Pest vármegyékben telepedett le, hol Pomázon és a Wattayak útján, női ágon, a Wattay-birtokok egy részén volt birtokos. Meghirdették még a nemességet 1791-ben Abaújvárott, 1792-ben Zemplénben, 1794-ben Borsodban, 1812-ben Tornán, 4841827-ben Pest vármegyében. E családhoz tartozott Gergely, a ki 1217-ben a szentföldön hadakozott. Simon Róbert Károly alatt 1430-ban Rozgonynál elesett. Balázst 1488-ban Mátyás király alatt Kaiser-Ebersdorf mellett a németek ölték meg. Dániel és Mátyás 1552-ben az egri vár ostrománál estek el. Gyermekeik Alsó- és Felső-Szuhát kapták adományba I. Ferdinándtól. Pál 1661-ben Vezekénynél esett el. Mihályt 1670-ben mint rebellist Pozsonyba idézték, de felmentve tért vissza. Ujabbkori tagjai közül Mihály (szül. 1796, † 1861) a Bárczay család tiszttartója, II. Mihály (szül. 1831) mint honvédtüzér, tűzmesteri rangban harczolta végig a szabadságharczot és Selmeczbányánál megsebesült. Résztvett ezenkívül a branyiszkói, kápolnai, hatvani, isaszegi, váczi és nagysallói ütközetekben. A világosi fegyverletétel után az osztrák seregbe sorozták be, de később váltságdíj mellett szabadon bocsátották. Fia Gyula a pesti hazai I. takarékpénztár tisztviselője. László 30 év óta a Ganz-gyár főpénztárosa. Ennek fiai Zoltán és Béla. Az előbbi zongoraművész, zeneszerző, a new-yorki zenede tanára, az utóbbi építész, a ki hat évig volt amerikai nagy építővállalatoknál s 1909-ben hazatérve, Budapesten telepedett meg. – Mihály jelenleg pomázi birtokos.
Czímer: kékben, zöld alapon ágaskodó, kettősfarkú arany oroszlán, jobbjában görbe kardot, baljában fehér zászlót tart. Sisakdísz: a pajzsalak növekvően. Takarók: kék-arany, vörös-ezüst.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť