Mátrai Ernő.

Full text search

Mátrai Ernő.
Mátrai (Ompolyi) Ernő, bölcselet-doktor, szül. Fóton, 1846-ban. Kiváló tehetségű s nagytudású ember volt, de szerencsétlen temperamentuma boldogtalanná tette egész életére. Szegényen, kifáradva a folytonos küzdelmekben és bolyongásban, halt meg Fóton, 1897-ben. Értékes történelmi és irodalomtörténeti dolgozatokat közölt a lapokban és szerkesztője volt a Váczvidéki Lapoknak (1874–5.) s folytatásának, a Váczvidékének (1875.), továbbá ugyancsak Váczon a Magyar Jegyzőnek (1875.).
Munkái: Szépészeti nyilt levél Vithalm Gusztávhoz. Pest, 1865. – A philosophia Crestomathiája. Ford., szerk. és magyarázó szöveggel kísérte. I. füzet. U. ott, 1871. – A kolozsvári egyetem mint kultúrai szükséglet. Kolozsvár, 1871. – Kéziratban hagyta hátra a következőket: Magyar bölcsészek a XVI–XVII. században. A bölcsészet Magyarországon a XVI–XVIII. században. Virág B. poétai munkái, kiadta Toldy Ferencz.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť