BABEUF, FRANÇOIS NOËL (1760–1797) francia forradalmár

Full text search

BABEUF, FRANÇOIS NOËL (1760–1797) francia forradalmár
…a társadalmi szerződés alapja valójában éppen az ész, és annak nem arra kell-e törnie, hogy kiküszöbölje a természet törvényeinek hibáit és igazságtalanságait…
Az állandó kataszter – Köpeczi Béla (szerk.): Babeuf válogatott írásai. Hungária, Bp. 1950. 22. Csatlós János;
A természet rendje elferdíthető, megváltoztatható, feldúlható, viszont teljes megsemmisítésével. éppen újjáteremtését érjük el.
Uo. 23.;
Mindenki számára munkaalkalmat kell biztosítani, s a Törvény kötelessége ügyelni arra, hogy a kereset fedezze a megélhetést.
Uo. 24.;
…senki nem áll törvényes alapon, aki aránytalanul több vagyonnal bír, mint amennyi hazája termékenységének és lakói lélekszámának alapján megilletné.
Uo. 26.;
…az emberi társadalomban vagy teljesen fölösleges a műveltség, vagy minden egyénnek módot kell nyújtani a tanulásra.
Uo. 30.;
A plebejusok és patríciusok vagy a szegények és gazdagok közti háború nem vár hadüzenetre, hanem szünet nélkül folyik.
Tribun du Peuple, 34. sz. – Uo. 140.;
…itt a pillanat, amikor minden igazságot hasznos kimondani.
Uo. 35. sz. – Uo. 143.;
…a demokrácia parancsa: akinek sok van, pótolja ki annak hiányát, akinek nincs elég! Bizonyítsa, hogy ez utóbbiak vagyonának deficitjét a többiek lopással idézték elő.
A plebejus kiáltvány – Uo. 151.;
…az ember sorsának nem szabad rosszabbodnia, amikor természeti állapotból társas állapotra tér át.
…a föld nem egyeseké, hanem mindenkié.
…a társadalomtól lop, aki többet szerez, mint amennyire önfenntartásához szüksége van.
Az emberi munka gyümölcseinek értékkülönbségei csupán azon alapulnak, hogy ezzel kapcsolatban egyes emberek rá tudták erőszakolni a többiekre egyéni véleményüket.
Uo. 153.;
Képtelen és jogtalan az az állítás, hogy nagyobb ellenszolgáltatás illeti azt a munkát, mely nagyobb intelligenciát, szorgalmat és szellemi erőfeszítést igényel – hiszen ettől a gyomor befogadóképessége semmivel sem lesz nagyobb.
Elméjük elképzeléseinek az értelmesek adtak magas értéket, de ha az erősek szabták volna meg közös megegyezéssel a dolgok állapotát, bizonyára egyértékűnek ítélték volna a fejjel a kart, és úgy döntöttek volna, hogy az egész test fáradtsága felér a gondolkozó testrész fáradtságával.
Uo. 154.;
…csak úgy szerezhetünk többletet, ha nem hagyunk eleget embertársainknak.
Még akkor is társadalomellenes összeesküvőnek kell tekinteni mindenkit, ha bebizonyítaná, hogy természetes erőivel egymaga négy ember munkáját képes elvégezni, és ennek következtében négy javadalmazásra tart igényt, mert már ezzel is megingatná az egyensúlyi helyzetet, és legfőbb javunkat, az egyenlőséget ásná alá!
Egyedül a mi fajtánk találta fel az értékkülönbség gyilkos őrületét, de meg is ismerte, mi a gond és nélkülözés.
Uo. 155.;
Az igazság megcsúfolása az is, ha a műveltség egyenlőtlenül oszlik meg . .
Kár minden szóért, amit a legjobb államforma kérdésére vesztegetünk; míg a kapzsiságot és a nagyravágyást csírájában nem tiportuk el, mindez semmit sem ér.
…meg kell tanulnunk a sors megrendszabályozását…
Uo. 156.;
Dőljön hát romba minden … jöjjön a végső zűrzavar, amelyben összecsapnak a kavargó elemek … nyeljen el mindent újra a káosz: belőle teremtődjék új és jobb világ!
Uo. 159.;
Az uralkodó réteg forradalma csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját uralmát.
Sürgős figyelmeztetés – Uo. 175.
… mindenkinek azonos művelődési és biztos megélhetési lehetőséget kell biztosítani.
Az alkotmánynak a nemzeti vagyon szerepét kell betöltenie, amely a nép számára egyaránt nyújtja a test és a szellem kenyerét és nemcsak világosan, pontosan és határozottan megköveteli a szellemi és anyagi lét biztosítását, hanem haladéktalanul törvényerőre is emeli ezt a követelést az által, hogy összehangolja az összes erőforrásokat, melyeket tudományos szervezéssel és ésszerűen irányított, mindenkire kiterjedő munkával határtalanul felfokoz és megsokszorosít.
Levél Coupé-hoz az új törvényhozó nemzetgyűlésről. –1791. szept. 10.
Ha egy államban a társult egyének kisebbsége kerítette kezére a földvagyont és az ipari érdekeket és e réven terrorizálja a többséget, melyet hatalmával nyomorba kényszerített, akkor kötelességünk beismerni, hogy ez a túlkapás csak a kormányzat intézményeinek hibájából jöhetett létre.
… a népi kormányzat egy célt követhet csupán és kell is követnie, és ez: minden egyén jóléte és boldogsága, változatlan jómód a társadalom minden tagja számára …
A Tribun du Peuple tájékoztatója 130 – 1 1.
… közösségi államrendszert szervezünk, megszüntetjük a magántulajdont, minden embert tehetségének, vagy tanult mesterségének gyakorlásához kötünk; kötelezzük, hogy munkája gyümölcsét természetben szolgáltassa be a közösség raktárába és egyszerű elosztási rendszert, közellátási hivatalt létesítünk, mely nyilvántartásba vesz minden egyént és az összes javakat: ez utóbbiakat a legszigorúbb egyenlőség alapján osztja szét és minden polgár számára házhoz szállítja.
Nép! ébredj, int a remény; legyen vége kábulatodnak; fel a kétségbeesés örvényeiből!
Tribun du Peuple. 35.sz.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť