HUIZINGA, JOHAN (1872–1945) holland történész

Full text search

HUIZINGA, JOHAN (1872–1945) holland történész
Kultúráról mint egy közösség irányított magatartásáról akkor beszélhetünk, ha a természet birtoklása anyagi, erkölcsi és szellemi téren olyan állapotot teremt, mely magasabb és jobb, mint az, melyet az adott természetes viszonyok nyújthatnak…
A holnap árnyékában. IV. f. – Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, Bp., 1938. 36. D. Garzuly Mária;
Uralkodás az emberi természetem csak egyet jelenthet: olyan emberiséget, melyben mindenki önmagáért, önnönmagán uralkodik.
Uo. 37.;
…a tudományos termelésben az ötlet magasabb árfolyamot nyert. Hemzsegnek a büszke kultúrszintézisek, melyeket néha nagy tudományossággal építenek fel. Ezekben a szerző eredetisége nagyobb győzelmet arat, mint amilyet a megfontolt tudomány tulajdonképpen engedélyezhetne neki.
I. m. VIII. f. – Uo. 73.;
A siker imádata, mely már gazdasági tévedéseknél is képes a megítélést enyhíteni, a politikai bírálatban úgyszólván teljesen kiszorítja a helytelenítés lehetőségét.
I. m. XIII. f. – Uo. 116.;
A „hősies”-nek nagyhangú feldicsérése már magában véve is krízisjelenség. Azt jelenti, hogy a szolgálat, feladat, kötelesség fogalmai már nem bírnak annyi szükséges erővel, hogy a nyilvános energiákat ténylegesítsék. Fel kell erősíteni őket, mintegy hangszórón keresztül. Meg kell fújni – talán fel kell fújni őket.
I. m. XV. f. – Uo. 139.;
Versengés nélkül nincs kultúra. Hogy ez a kor a sportnak és sportversenyeknek új nemzetközi alakját találta meg a régi, nagy agonális szükségletek kielégítéseképpen, talán egyike azoknak az elemeknek, melyek leginkább hozzájárulhatnak a kultúra fenntartásához.
I. m. XVI. f. – Uo. 145.;
Az ifjúságtisztelet, mely első pillanatra úgy látszik, mint friss erő hajtása, felfogható aggkori tünetként is: mint lemondás a kiskorú örökös javára.
Uo. 153.;
Minden korszak eredményében van egy alkotóelem, melyet utólag újként ismernek fel, mint a váratlant, az ez előtt még el nem gondolhatót.
I. m. XX. f. – Uo. 189.;
Bárhol fakadjon is a valódi nemzetköziség gyenge virága: támogasd és öntözzed azt. Öntözzed saját nemzeti öntudatod eleven vizével… Maga a kifejezés: nemzetközi, a nemzetek fenntartását feltételezi, de olyan nemzetekét, melyek egymást elszívelik, és nem csinálnak a különbségekből megkülönböztetőségeket.
Uo. 200.;
Minél inkább eltűnik a hit eleme a mítoszból, annál erősebben cseng ki belőle a játékos hang, amely kezdettől fogva sajátja volt.
Homo Ludens. VII. f. – Athenaeum, Bp., 1944. 140. Máthé Klára;
…a kultúrát nemes játékban alapozták meg, és … nem nélkülözheti ezt a játéktartalmat. ha legkiválóbb minőségét akarja elérni stílusban és méltóságban.
I. m. XII. f. – Uo. 220.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť