Kispál Mihálynak

Full text search

Kispál Mihálynak
22. Via dei Mille. Turin, 1884. november 20.
Tisztelt Uram!*
* Kispál Mihály, szászvárosi tanár, kérést intézett Kossuth Lajoshoz, hogy a »bojtár« szó vitás eredetét döntse el. K. F.
Szivesen megadom a kivánt felvilágosítást a »bojtár« szó iránt. A »bojtáro« (nem bojtário) olasz tájszó. Romagnában él vele a nép, mely (a mint bizonyosan tudja Ön) legtisztábban megtartotta a régi római typust. Ott van a Rubicon, mely Julius Caesar idejéből a világtörténelemben fordulópontot képez. Az ottani nép az ökör-pásztorra más szót, mint »boitaro«-t nem is ismer. Ferencz fiamtól tudom, ki több mint tiz éve e nép közt – Cesenában, a hajdani Rubicon táján lakik, mely népből a kénbányákban, melyeknek fiam igazgatója, pár ezer ember dolgozik, kikkel fiam folytonos érintkezésben áll; s kinek az ökörpásztorság terminologiájának ismeretére annál biztosabb alkalma volt, minthogy jó ideig ökrökkel szállíttatta le a tárnákból a ként (mint csak még kevéssel ezelőtt a carrarai márványbányákból a márványt szállították), tehát a »boitárok«-kal sok dolga volt. Nem gondolom, hogy a »boitáro« szó Danteban előfordulna, mint a koczczantás (dar di cozzo) előfordul. Nem klasszikus szó, tehát az olasz szótárakban sem fordul elő; azokban a »boitaro« fogalmára a »boaro« vagy »bifoleo« szó adatik, de a tiszta római eredetü romagnai nép »boitaro«-t mond, s nekem, ki nyelvtudós teljességgel nem vagyok, fülérzékem azt sugja, hogy a magyar »bojtár« szóban, a római »bos«-ból eredett bove, bovi, boi szó határozottan benne van, s mikor a »Tarnóczára elszegődő bojtár« azt dalolja, hogy »jó legelője van ott a birkának«, csak annak adja jelét, hogy a bojtár elnevezés az ökrökről (boi) a juhokra átsikamlott. De ismétlem: én nyelvész nem vagyok, hanem azt mint tényt mondhatom, hogy a »boitaro« szó romagnai olasz tájszó. Az olasz vette-e a magyartól, vagy a magyar az olasztól, vagy mind a ketten valamely más nyelvből? biz’ én nem tudom, nem is kutatom, nem mesterségem, hanem az igaz, hogy megbizásból szerkesztett szótárában azt láttam, hogy a »bojtár« szót a »bojt«-ból vagy »bolyt«-ból származtatja, a mi »mozgatásra vonatkozik«, ezt majdnem oly mulatságosnak találtam, mint azt, hogy a »köny« szót onnan származtatja, hogy a »k« hang valami gömbölyü, mely az ő betűvel még erősbíttetik. – Uram, irgalmazz az én tudatlan, árva lelkemnek, melynek az ily tudósságra egy mákszemnyi érzéke sincs. Megfeleltem kérdésére. Van szerencsém stb.
Kossuth Lajos.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť