Belső-Szolnok.

Full text search

Belső-Szolnok.
Belső-Szolnok vádi járásában – a Kolozsvári Hiradó szerint – egy faluban sem akarnak képviselőket választanai a magyar országgyülésre, mivel mint mondják, a balázsfalvi népgyülésen megesküdtek: követeket csak oda küldeni, a magyar királynak nem engedelmeskedni, s az unióba soha bele nem egyezni, mivel úgy hallották, hogy Magyarországon a nép kezébe fegyvert adtak, pedig ők hajlandóbbak robotolni, mint fegyvet hordani. Zálhán B. M. jósábában sz.háromság vasárnapja éjjelén folyvást lődöztek s tányéron hordozták a Dereczenben vásárlott lőpot; másnap sokan az uraság malmában a vám bemérését saját jogaik közé számitották, s némellyek fáért az uraság erdejébe küldöttek. A megye nagy részében a majorsági földek utáni hátralékot megtagadták. Napszámosokat étel mellett egy forinttal sem kaphatni s több helyeken egyességre léptek, pénzért sem dolgozni. Ha czélszerü rendelkezés nm történik, a gabona a vidéken betakarítlan marad.
Az uj főispán, Veér Farkas jun. 29-kén lépett tiszti körébe, s már is erélyesen lépett fel a bujtogatók irányában. Több lázitó között két oláh pópát is befogatott, Dragomér az oláhláposi lelkészt és a fodorházi papot.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť