OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
A „Gazette du France” szerint a Stelvie melletti olasz katonák nagyobb része a munsteri völgybe vonult, hol fegyvereiket letették. A kiköltözöttek egy része Piemontba megyen, másika St. Gallen s Zürichen keresztül Francziaországba. Százötven szökevény Baelen keresztűl Francziaország felé tartván St. Louisban letartóztattak, s kijelentetett nekik hogy csak azok mehetnek be, kik jó utilevéllel vagy élelmi szerekkel vannak ellátva. A schweitzi kormány erős rendszabályokat akar tenni a számosb bevnádorlás ellen; s a teljesen szűkölködők eleség mellett visszakisértetnek. Bernben a franczia ügyvivő útlevelen fölül még pénzt is ad a kiköltözötteknek. E tömeges kivnádorlás mégis furcsán hangzik össze az olasz nagy vitézséggel s áldozatkész honszeretettel.
Sardinia. Aug. 20-ról ezt irják Turinból a „Revue de Genčve”-nek. Itt anarchia van, semmi kormány, semmi ministerium. Mindenkit bizonytalanság fogott el, s csekély hit a jövőhez. A király táborából kormnáyozna – de nem engedelmeskednek; s Genuában egy harmadik párt van, melly teljes függetlenséget követel. Salasco s több főtisztek ellen nagy az ingerültség, s ha Károly Albert el nem mozdítja őket, forradalomtól félhetni, maga a tábor részéről. Semmit sem akarunk tudni a multról, s régi nemes leventéivel egyetemben el akarjuk őt temetni. A katonaság mindinkább egyesül a néppel, s talán ebből nagyobb szerencse néz Olaszországra, mint volt a tábor vesztesége – értem a köztársaságot. – Alessandriában a nép tömegestől a Károly Albert ablaka alá vonúlt, s szidta Castagnetto, Scatti, Oiveri, és Somar tábornokokat. A király egy zászlóalj nemzetőrséget küldött a tömeg szétverésére; de ez a népre nem lőtt, sőt vele kezet fogott. Utána a Pigneroli gyalog ezred két zászlóalja parancsoltatott ki, de ez is a nép közé vegyülve, együtt követelte e fentebbi tábornokok visszahivatását. És még is azt mondjuk, a katona érzéketlen gép – soha bizony! ember ő a katonai öltöny alatt is, ki testvéreit megtudja különböztetni ellenségeitől; sőt mai nap már polgár is, ki a népet, mellyből ő is származott, nem árulja el egyes érdekekért, hamis szolgálati készség fejében.
Velencze. Az olasz függetlenség utólsó horgonyát ma a velenczei oroszlány körmei között látjuk. E város – melly alig látszik emberi kezek által épitve lenni, s melly egy maga annyiszor volt főfő tényezője a történetirásnak – ma ismét nagyszerű esemény színpada. Az annyi századok nagyságának tovatűnését némán szemlélő sz. Mark-piaczi oroszlány ma ismét – miként századok előtt, midőn a világkereskedés képe volt – ezrek meg ezrek tolongását látja, s hallja a harczosok kihivó kiáltásait. De a zaj nem győzelmi hirt jelent, élethalálra készülnek a Dandolók s Foscasik ivadékai; s a méltóságteljes doge – az egyszerű democrat férfi, Mamin Dániel, ki egyik szobor talapzatára hágva a sz. Mark piaczon, azt kérdi a harczias tömegtől: akartok élni, vagy halni Olaszország független szabadságáért? s a nép ,igen-t‘ rivalg reá. És megesküszik vele együtt halni az igaz ügyért. Ez mai képe Velenczének. Aug. 13. nagy ünnepély tartatott a piemonti katonák részére, kik ugy nyilatkoztak, hogy a hajósereggel együtt Velenczében akarnak maradni. – Malghera őrségének erősbítésére annyi önkénytes vállalkozott, mennyire szükség sem vala. Az ersitések kormányon folynak, s minden fegyverszolgálatot tehető mber katona. Az egész lakosság hitelt táplál, az olasz ügy mielőbbi fényes győzelme iránt, mert a franczia fegyveres beavatkozást itt elkerülhetlennek tartják. Az ideiglenes kormány, Mania, Caridalis s Grazianiból van alkotva. – Igy ir levelezőnk. De valljon nem hagyá-e ez már addig is oda Velenczét a piemonti katonaság? s valljon, ha késik a franczia segítség, képes-e soká fentartani magát Velencze? –
Triest. Aug. 24. Radeczky sürgönyt küldött Albinihez Károly Albertnek nyilt parancsolatjával, hogy hajóseregét Velencze alá vezetve, az ottani piemonti sereget vegye föl, s térjen vissza Sardiniába.
Lombardia. Aug. 24-ről kelt tudósitások szerint a portyázó olasz táborok folyvás tűzik meg támadásaikat az osztrák seregek ellen. Legkülönösb a Garibaldi tábornok vezérlete alatt lévő, melly Veresénél szállásol és tetemes károkat okoz a tovajáró osztrák csapatoknak. Biztos hírt csatáiról nem lehet mondani, mert a német lapok olasz, az olasz lapok pedig a republicanus léte miatt sok rágalommal halmozvák. Luganóban Litta herczegnek van egy kis tábora. Ezek ellen ujabban tetemes erőt küldött Radeczky. Ujabb hirek szerint e csapatok megsemmisítve Schweiz belseje felé vonúltak.
Róma. A pápa népszerűsége néhány nap óta ismét magasbra hágott. Mi annak tulajdonítható, hogy lassanként szerencsének tartják az általánosan árulónak hitt Károly Albert iránt viseltetett hidegségét; s mindinkább engedni látszik, népe harczias szelleme kitörésének. Már nem csak elnézi a rendkivüli felfegyverzést, de meg is áldja a harczi zászlókat, s áldást kiván a fegyverek küzdéseire.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť