NAGYBRITANNIA ÉS IRLAND.

Full text search

NAGYBRITANNIA ÉS IRLAND.
A parliament berekesztése óta a lapok mintegy napi eledelöket vesztvén, hosszu párisi levelekkel, könyv- és szinházi birálatokkal tömik telhetlen gyomrokat, másik, mint a Daily News, tárgyhiány miatt plane összezsugorodtak s csak felét adják a szokott formatumnak. Szerencse rájok nézve, hogy a királynénak eszébe jutott egy kisexcursiót tenni Scotiába. – A mi kis jó királynénk – mond a dévaj Punch – ekként kegyeskedik leghűbb alattvalóiról gondoskodni; ha érdekes állapotba nem teheti magát, veszi magát s zarándokol a Highland mesés ormaira. Ez aztán zsiros koncz nekünk, éhes betüfalóknak. Jellemző, hogy a komoly Chronicle megigéré, hogy nem fogja az utazást leirni, s felszólítá laptársait, hogy kövessék példáját, minthogy az illy aprólékos leirások a mint egy részről tolakodók és indiscrétek, más részről frivolisok és szabad britthez nem illők. S mi történik? A leghoszabb és részletesb leirás, az illuminatiók s más mondva csinált fogadási ünnepélyekről, épen a Chronicleben olvashatók. – Hja a rosz szokás!
– Az a boldog Scotia! most midőn egész Europa forrongásban van, valljon mi foglalkodtatja leginkább az újkori fingalokat? Roppant agitatio országszerte, a czélra: hogy a gőzkocsik vasárnapon ne járjanak.... A liga, melly ezen korszerű czél kivivását tevé feladataúl Sabbathasian név alatt virágzik, tagjai számtalanok, majd minden nevezetesb községben vannak meetingjei és különös pénztára.
– Irlandban Clonmel városába hivatott össze a nagy jury, melly a befogott insurgensek fölött itélend; a jury tagjai 100 font elmaradási birság mellett köteleztetnek megjelenni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť