NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt. Legközelebb azon hir kezdett terjengni, hogy ha a dán fegyverszünet a nemzeti gyülés által el nem fogadtatik, a birodalmi kormányzó hivataláról le fogna mondani. Ezen alaptalan hir meghazudtolására János főherczeg a legrövidebb s legegyenesebb utat választá. A baloldal egypár tekintélyesebb követét magához hivatá, s nekik kinyilatkoztatta, hogy az egész dologról biz ő mit sem tud, s esze ágában sincs a lemondás. – Igy la! ez aztán a nép embere, ki ugy s akkor szól, a mint s mikor kell. Beh szép dolog is az, mikor az ember a maga szájával eszik.
– Úgy látszik, Hermannak sem sikerül könnyen alakíthatni a ministeriumot. Sőt azt is rebesgetik, hogy megbizó levelét, mint Dahlmann, visszaadni szándékozik. Annyi bizonyos, hogy bár mennyire talált is a dán fegyverszünet elvetése egész Németországban rokonszenvre, a dolog uj fordultában a jobb férfiak is vonakodnak a kormány élére állani. S igy hihető, hogy az uj ministerium csak akkor s úgy fog megalakulhatni, ha s miként a nemzeti gyülés a dán kérdésben a bizottmányok javaslatai fölött határozand.
– Dresdai tudósitások szerint Chemnitzben folyó hó 11- és 12-kén a munkások, egy pár társaik befogatása miatt föllázadtak. Boszujok leginkább az ugynevezett communál-garde ellen volt irányozva, kik közől többeket részint agyonlőttek, részint tetemesen megsebesitettek. Követelésök egyelőre csak a nevezett őrség föloszlatása volt, mi nekik a hatóságtól meg is igértetett. 12-én azonban a sorkatonaság rendeltetvén ki, a mármár lecsillapult kedélyek ujra fölingereltettek. A munkások torlaszokat kezdének épiteni; a katonaság pedig csapatonként tüzelést kezdett. A szomszéd Freiberg- és Marienbergből lovasság szállítatott a városba; mind két részről folytonos lövöldözés; a lovasság a terv szerint épitett torlaszok és fölszaggatott kövek miatt nem igen működhetett. A fölkelés tökéletesen politicai jelleműnek s előre tervezettnek látszik. – Sept. 13ról Dresdából irják, hogy egy kapitány s mintegy 20 közember halva maradt. Dél tájban Radebergből lovas ágyuk szállitattak Chemnitzbe.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť