A dráván-túli kerületből.

Full text search

A dráván-túli kerületből.
Jellachich nagyszerű igéretei, czimboráinak rémrendszere, az egész átkos pártütés szemtelen ámításai képesek voltak ugyan egy időre a horvát nép jobb szellemét elaltatni, hogy hozzá a szabadságot hirdető igazság szózata ne férhessen. De kezdi már sokalni a veszedelmes játékot és ébredez álmából, mellybe Jellachich fondorkodásának mákonya sülyesztette. De lássunk tényt, hogy ez örvendetes hír nem csupa ábránd. A Zágrábtót éjszak felé fekvő Gracsina helység lakosai megtagadták a pártütőknek az adót, midőn azt behajtani kívánták. Erre katonaság küldetett oda, melly a fölkelteket valószinűleg elnyomta ugyan; de örvendetes minden esetre, hogy a nép magától kezdi ismerni a rajta elkövetett méltatlanságokat. A szikra megvan, melly csekély bár, de azért mégis elegendő, hogy meggyujtsa a szabadságvágy szövétnekét, melly az absolutismus baglyait meg fogja vakítani, hogy többé ne árthassanak.
Lássunk egy más esetet. Az Agram. Zeitungnak Vinkovczeról irják, miszerint nov. 13. tudták meg, hogy a péterváradiak egy osztálya (a golubincziak és pasuaiak) Vuka melletti helyét elhagyván, Neudorf felé indúlt. Erre 50 határőr, szerezsánok és föluszított nép küldettek elfogásukra. A nevezett helyen nem találván őket, 20 nemzetőr Nustár felé indúlt, hol a szökevényeket utól is érték, de megtámadni nem merték, hanem a lődözések és harangozás által összecsődített nép segítségével a nagyobb részt hatalmukba kerítették.
Igy állnak a dolgok a pártütők közt.
És minthogy már az Agramernél vagyunk, mutassunk föl belőle egy nevezetes curiosumot. Szerinte a karlóczi főbizottmány 5 ftos assignatákat bocsátott ki, mellyeknek a magyarokkali háború utáni beváltásaért a szerb nemzet kezeskedik. Szerb nyelven vannak nyomva és Suplikácz aláirásával ellátva. No, a ki menekűlni akar pénze súlyától, csak adja oda a karlóczi comité assignatáiért, mert azok ugyan tökéletesen vannak biztosítva. Ugyan hol van az a szerb nemzet? ki az a Suplikácz, és mi ő? Arról azonban, valljon találkozott-e annyira együgyű ember, ki Suplikácz czéduláiért pengő érczet ad, vagy azokat ennek értékében elfogadja, hallgat az Agramer krónikája. Alkalmasint ő maga is megköszönné, ha előfizetői csupa Suplikácz-rongyokkal fizetnék.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť