FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
A budapesti nemzetőröktől a rendes honvédek számára átadandó fegyverek elszedése egy előre akképen határoztatott, hogy most minden itteni nemzetőr század csak 40 puskát tartozik átadni, természetesen csupán az álladalom által kiosztottakból. Ezen hiány a budapesti vadászpuskákból is pótolható. A nemzetőrségről levén szó, nem mulaszthatjuk el, felszólítani a hatóságot, tegyen végre lépést, még pedig sikerest, a zsidók besorozása iránt. Ugy hiszszük, itt az idő ezt jó eredmény reményével megkisérteni, mert azok is, kiknek a tiszta humanitás elvei nem elegendők ezen eszmével megbarátkozni, most a nemzetőrség illy tetemes szaporodásától a szolgálatban könnyebűlést várva, talán pártolói lesznek ezen eszmének.
– Tegnapi számunkban egyik dolgozó társunk emlitvén Vahot Imre „Camarilla” czimű drámájának sorsát, azon kérdést tette: „hogy a biráló választmányon kivűl létezik-e egy más „forum censorale” melly a már elfogadott műveket, ha neki úgy tetszik, ismét visszalöki?” Mire röviden csak azt feleljük: nemzeti szinházunk országos igazgatója a biráló választmány alakításakor, fentartá az igazgatóságnak azon jogot, hogy a csupán művészi és remélhető színi hatás tekintetéből itélő választmány által elfogadott művekből azokat adni nem köteles, mellyek előadása egyéb az igazgatóságot illető tekintetekből tanácsos nem volna; csupán arra levén kötelezett, hogy a választmány által visszautasított műveket színpadra nem hozza. Δ

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť