Nyitra, dec. 7.

Full text search

Nyitra, dec. 7.
Tegnap este vettük Trencsinmegye csendbizottmányának hivatalos tudósítását, a tót lázító Herbán beütéséről. Midőn az átok ezen gyermeke a legközelebb múlt alkalommal megyénkben dühöngött, a kormány olly csekély fontosságot tulajdonított ez eseménynek, hogy bizony csak a véletlennek köszönhetni elnyomatását. Mert ha az ellene kirendelt Ceccopierik úgy akarták volna felfogni főtiszteik szándékát, mint ezek kivánták, eddig Hurbán honunk tót ajkú vidékein könnyen olly vendéet alkotott volna, mellynek elnyomása aligha ollyan volna, mint sokan hiszik. Akkor azonban a derék Ceccopieri közvitézek férfias elszántsággal vívott harcza tönkre silányította a camarillának ezen alávaló bérszolgáját, mi az ellene kiküldött Knöhr tábornoknak nem igen volt ínye szerint.
Most e lázító, mint halljuk, sokkal nagyobb erővel, három ezerre menő fegyveres erővel, tört be. Ennek pedig Nyitra- és Trencsinmegyék fegyvertelen nemzetőrei ellenállani aligha képesek, annál is inkább, mert a tót ajkú nép szellemében – bár mit mondjanak, vagy írjanak is egyesek a kormánynak – bízni nem lehet. – Szabadságot veszünk tehát magunknak itten figyelmeztetni az illetőket, hogy hazánk ez ellenségét ne tekintsék ismét olly csekélységnek, mint előbb, mert bizony rosz hadvezér az, ki az ellenség erejét megveti. Könnyen úgy járhatunk vele, mint Urbánnal Erdélyben. Figyelmet érdemel még azon körülmény is, hogy e tót lázítóknak a bányavárosokban és környékökben sok pártolóik vannak, másrészről pedig Simonich emberei megyénkben már helyek 623óta épen a tót lázadás fészkében tanyázván, a nép szellemét aligha javította.
Figyelmeztetjük megyénk, és főkép a vágújhelyi és szakolczai járások tisztviselőit is, hogy már valahára több erélyességet, és tevékenységet fejtsenek ki, és hivataluk kötelességeit pontosabban teljesítsék, mint eddig, mert ellenkező esetben kénytelenek leszünk legközelebb az illy mákvirágokat névszerint, a tények és mulasztások elsorolásával együtt, a nyilványosságnak átadni, hogy ismerje a közönség azokat, kik okai, hogy e nagy megye rosz hírben áll. Hagyjanak tehát fel, uraim, a gyáva félelemmel, határozatlansággal, népszerűség-vadászattal, kártyázással sat. Ha pedig ezt tenni nem akarják, vagy nem képesek, lépjenek vissza, és engedjék a helyet másoknak, kik azt lelkiismeretesebben fogják betölteni. Ne hárítsák a közvélemény sújtó ítéletét az egész megyére és tisztviselőire, mert ezek között is vannak több olly becsületes érzelmű hazafiak, kikről az irigység sem volna képes roszat mondani.
Bizottmányi ülésünk már olly régen volt, hogy szinte elfelejtettük már, mikor tartatott az utósó. Jelentésbeli gyülésünk pedig még martius óta nem tartatott, holott mégis jó volna tudni, mikép hajtatnak végre az ügyek, mert ettől igen sok függ, és a nép szelleme az igazság pontos kiszolgáltatása által tetemesen javúl. Járási törvényszékek, de főkép az árvaügyeket kezelő választmányi ülések, némelly járásokban még nem is tartattak, pedig a börtönök mindenütt zsúfolva, a szegény árvák ügyei pedig már régóta elhanyagolva állanak. Két választó kerületben még követeink nincsenek; jó volna ezeket is már megválasztatni, mert a nép, ha saját követei által nem képviseltetik, nincs tökéletes bizodalommal a törvényhozás iránt. Mindezekre nem ártana az illetőknek több figyelmet fordítani. – Újonczaink elég gyorsan állíttatnak, kivevén a 70 ezer népességű szakolczai járást, honnan mindeddig egy sem állíttatott. Itt ugyan jelenleg Simonich ellenséges csapatai tanyáznak, de azelőtt e tárgyban a tisztviselőség által mi sem történt. Jövőre többet várunk innen is. – Az újonczok felruházása e tárgyban kormánybiztosi minőségben működő másod alispánunk erélyes munkássága által a legjobban megy, úgy, hogy a beavatottak azonnal tökéletesen elláttatnak mind felső, mint fehérruhával és lábbelivel.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť