Esztergam város, december 23-án.

Full text search

Esztergam város, december 23-án.
Andrássy Mihály megyei első alispán úr kormánybiztos elnöklete alatt közgyülés tartatván, a város részéről, a Közlöny útján megjelent honvédelmi bizottmány felszólítása következtében 150 mozgó nemzetőr kiállíttatni határoztatott. – Melly alkalommal tisztelt kormánybiztos úr felhívása közben, átokkal sujtá mind azon magyart, ki e vészteljes időben hazájának életét, karját feláldozni vonakodnék, nem érdemlené meg ugymond, hogy ezen föld, hol született, tovább is táplálná. – És ezen felszólítás Esztergam város polgárjaiban a legszebb viszhangra találván, mindnyájan éreztük, hogy eddig majdnem kizárólag e kedves hon és nemzetiség fentartása a nemesi kiváltságos osztály dicsősége volt, most mindnyájan hivatva vagyunk apáink által vérrel szerzett és hiven megőrzött szabadságunkat, utódaink számára fentartani. – Egyhangulag elhatároztuk, hogy ezen terhes, de hazafiui áldozathoz örömmel járulandunk. –
Minek következtében a kiküldött teljes hatalmú bizottmány azon elvből indulván ki, miszerint e kiállítandó csapat a közös haza védelmére áldozza életét, azt határozta, hogy nem saját, hanom a város közpénztárából szereltessék fel.
Szép példáját láttuk a hazafiságnak Esztergammegye részéről is, hol szinte a nevezett kormánybiztos úr ezelőtt 3 nappal történt erélyes föllépése következtében 800 gyalog és 200 lovas mozgó nemzetőr 4 hóra kiállíttatott.
Mint városi polgár, nem akarva is bevallom ezennel méltó tiszteletemet, miként e megyét, melly egykor a hűbériség, – hogy ne mondjam, absolutismus – olly csökönös képviselője volt, utóbbi időben a hazafiaság bármelly nemére nézve, aránylag e hazában egyetlen hatóság sem mulja fölül. Világos tanúságáúl, miként a lelkesedés, szintúgy mint a bűnös hanyagság tulajdonképen nem a tömegekben, hanem az egyesekben, főleg a vezérekben keresendő. – M.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť