érdekesség

Full text search

érdekesség főnév -et, -e [ë, e]
1. Az érdekes (1–3) melléknévvel kifejezett tulajdonság. Az érdekesség sok embert vonz. Az érdekességet az olvasók megkívánják az írótól. || a. Vminek, vkinek ilyen volta. Az előadás, a film, a regény érdekessége. Feltűnt arcának érdekessége. A színdarab sokat vesztett érdekességéből. Fokozza a történet érdekességét a szereplők személye.  Térdnadrágja és zöld köténye … fokozta érdekességét. (Kuncz Aladár)
2. Érdekes mozzanat, vonás vmiben. Az érdekesség ebben a dologban az, hogy … érdekességként említjük meg, hogy … A darabnak ez az egyik fő érdekessége.  Cselekedett sokféle balgaságot, még pedig úgy, hogy híre menjen, s a komédiának valami érdekessége legyen. (Vas Gereben) || a. Érdekes (1) dolog, tárgy, építmény, emlék; nevezetesség. A város érdekességei közé tartozik a régi torony.
3. (ritka) Érdekes történet, dolog. Elmesélt néhány érdekességet. Láttam, hallottam egy-két érdekességet.
érdekességi; érdekességű.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť