pénztár

Full text search

pénztár főnév
1. Az a helyiség, gyak. részben üvegfalú fülke v. vmely helyiségnek az a része – a szükséges berendezési tárgyakkal együtt –, ahol vmely intézmény, vállalat, kereskedelmi v. közlekedési szerv stb. alkalmazottja a vételár, szolgáltatás ellenértéke stb. címen oda befolyó készpénzt átveszi, ill. a különféle kifizetéseket teljesíti; kassza. Színházi, vasúti pénztár; a bank, a jégpálya, a mozi, az uszoda pénztára. A pénztár balra, a második szobában van. Tessék a pénztárhoz fáradni. A pénztártól való távozás után felszólamlásnak nincs helye.  Beültette a feleségét a pénztárba, és azzal, hogy mindjárt jön, elsietett. (Gelléri Andor Endre)
2. <Vmely testületen, intézményen, vállalaton belül> az a részleg, osztály, amelyen keresztül a pénzforgalom lebonyolódik. Hadi pénztár; házi pénztár. A pénztár napi jelentése hiányzik. Felvette a tiszteletdíjat a pénztárnál. || a. Ennek személyzete. Telefonálj a pénztárnak, hogy a kifizetések jegyzékét küldjék fel!
3. Olyan szekrény, doboz stb., amelyben vmely közösség pénzét tartják; pénzszekrény, kassza. Pénzt vett ki az egyesület pénztárából.
4. Vmely intézménynek, egyesületnek, vállalatnak, kereskedelmi v. közlekedési szervnek stb. befizetésekből adódó, ill. kifizetés céljára rendelkezésére álló pénzkészlete; kassza. A pénztár kimerült.
5. (bizalmas) Az az idő, amely alatt vmely pénztár (1) a közönség rendelkezésére áll; pénztári órák. Pénztár 2-től 6-ig. Elkésett, már nem volt pénztár.
6. (1945 előtt) Olyan gazdasági jellegű társadalmi intézmény, amely tagjaitól meghatározott célra rendszeresen járulékokat, díjakat v. más összegeket szedett be. Biztosító, betegsegélyző pénztár.
Szóösszetétel(ek): 1. pénztárablak; pénztárállomány; pénztáregyenleg; pénztárellenőrzés; pénztár-felülvizsgálat; pénztárfiók; pénztárfölösleg; pénztárfülke; pénztárhelyiség; pénztárkulcs; pénztármaradvány; pénztármérleg; pénztárrablás; pénztárrovancsolás; pénztárszámla; pénztártiszt; pénztártöbblet; pénztárutalvány; pénztárvizsgálat; pénztárzárás; pénztárzárlat; 2. adópénztár; állampénztár; betegpénztár; bérletpénztár; jegypénztár; kézipénztár; magánpénztár; segédpénztár; segélypénztár; takarékpénztár.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť