NŐ, (2)

Full text search

NŐ, (2), fn. tt. nő-t, tb. ~k, személyragozva nőm, nőd, nője, v. nejem, nejed, neje. Kicsinyezve nőcske, Vörösmartynál eléjön nőke is: szellemi nőke. 1) Széles ért. személy, ki nem a férfinemhez tartozik, korbeli, életviszonyi, és rangbeli tekintet nélkül. Nőt szült, nem fiút. Nőgyermekei nincsenek. Ugyan derék nő, nem tudom lány-e vagy már férjnél van. Úri nő, polgár nő, pór nő. Fiatal, koros, vén nő. Nőkkel társalkodni. Nők iránt lovagiasan viselni magát. Ezen új alkotásu szókban: úrnő, delnő, a nemesebb értelmü asszonyság helyett áll. 2) Szorosb ért. oly más nembeli személy, kinek férje van vagy volt, első esetben különösen: feleség.
„S ha tettdús életed
Zajában elnémúl az égi szó,
E gyönge nő tisztább lelkűlete,
Az érdekek mocskától távolabb,
Meghallja azt, és sziverén keresztül,
Költészetté fog és dallá szürődni.“
Madách Imre. (Az ember Tragoediája).
„Legszebb pedig a nő piros szerelemmel.“
Arany J. (Buda halála).
Ez értelem van különösen a tagadó nőtelen szóban, mely oly férfit jelent, kinek felesége nincsen, továbbá: nős, nősül, szókban, melyek mind feleségre vonatkoznak. Az illető férjnek nevével szokottabban (= neje) alakban tétetik öszve: Nagyné, Kovácsné, Farkasné, biróné, ispánné, jegyzőné, papné, s am. az illető férjnek (Nagynak stb.) neje vagy felesége. Szabatosság végett is, de azért is, mert né = neje, felesége, nő pedig általános értelemben (mint az 1. alatt) vétethetik, különbséget kell tenni pl. királyné és királynő között; amaz a király felesége, emez nőszemély királyi hatalommal, pl. jelenleg az ángol és spanyol királynők, kik nem férjeik után neveztetnek így. A régi némber (am. nőember) hasonlóságára helyesebb volna ugyan nőkirály, azonban a nyelvszokás egy-két kivétellel, mint nőfegyencz, nőszemély, ezen öszvetételt eddig még nem kedvelte meg. A Tatrosi codexben is asszonybarát am. a mai barátnő. Hasonló különböztetésnek van helye a grófnő és grófné, bárónő és báróné, szakácsné és szakácsnő s több számtalanok között. Mint képző vagy összetétel a ragokat nem mint öszvetett, hanem mint képzett szó veszi fel hangrend szerint, pl. Királynénak, Nagynénak, Nagynéval, Nagynéhoz, nem: királynének, Nagynének stb. Mai divat szerént így ragozzuk a husvétot is, régiesen husvétet. Ellenben királynőnek, grófnőnek, bárónőnek stb. 3) A székelyeknél Cserey Elek szerént jelent különösen menyasszonyt, újasszonyt. 4) Átv. alkalmaztatik egyéb állatokra is, mint a hím nemnek ellentéte, csakhogy ezekre nézve inkább a belőle származott nőstény divatozik: V. ö. NŐSTÉNY. 5) Növénytanban a növénynek azon lényeges része, melyből a termés vagy gyümölcs lesz (pistillum, némelyeknél: nőcze, Gönczy Pálnál: terme), melynek rendszerént ismét három része van: a magzat (Gönczynél: maghon), az anyaszár (Gönczynél: bibeszár), és a bibe; továbbá jelenti némely növényeknél azon szárt, melyen a nőrészek elkülönítve vannak a hímrészektől, pl. nőkender am. magvas, hímkender am. virágos kender.
Ezen értelmekből kitetszik, hogy afőnév egy alapfogalom alá tartozik aigével, mennyiben mindkettőben alapfogalom az önmagából fejlődő szaporodás, terjeszkedés, nagyobbodás. A nőnek, legyen az ember vagy oktalan állat, vagy növény, életszervi rendeltetése, hogy nemét közvetlenül szaporítsa, terjeszsze, tenyészsze, növeszsze. Így a szanszkrit mahí (asszony, nő), világosan a mah (nő) gyökből eredett. E szerint a ,nő’ főnév nem más, mint cselekvőleg értett igenév növő v. ne-ő, épen úgy, mint aam. vevő, a am. hivő. – Rokonságban van vele a sínai niù (femina; filia); továbbá megfordítva a német in, pl. a Hündin, Gärtnerin, Schneiderin szókban; a finn nainen am. férjhez mehető nő, ettől nain, nőszök, feleséget veszek (Fábián István).
Különbség van a nő, hölgy és asszony szók között: Nő, mint föntebb eléadatott, általában is értethetik, tekintet nélkül a házassági viszonyra; hölgy leginkább előkelő személyeknél, különösen szintén ily általános értelemben vétetik; végre asszony, kiváltképen házas nőről mondatik, kivévén némely öszvetételeket, milyen pl. kisasszony, mely előkelő családbeli, de még férjhez nem ment nőszemélyt jelent, asszonyember, mely alatt általában nőnembeli személyt értünk.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť