Halmy Gyula idősb,

Full text search

Halmy Gyula idősb,
főgymnasiumi tanár, szül. 1839. decz. 18. Szepsiben Abauj-Tornamegyében; Sárospatakon tanult a gymnasiumban, elvégezte a bölcseletet, képzőintézetet és theologiát; 1863–64-ben esküdt deák (primarius) volt, majd a sárospataki főgymnasium V–VIII. osztályaiban három évig a vallás, költészet és magyar irodalomtörténet segédtanára. 1866. júl. 22. a miskolczi ev. ref. főgymnasium IV. osztályába rendes tanárnak választották meg és azt 1869-ig tanította, midőn júl. 18. a felső négy osztályban a mennyiség- és természettudományok tanítását bízták reá s ezen minőségben működik jelenleg is.
Czikkei a Sárospataki Füzetekben (1865. Cicero beszéde M. Marcellus mellett, 1866. Szepsi Gáspár, Szilágyi Benjámin István, Tarczali Pál sárospataki tanárok és Descartes élete, Kazinczy-ereklyék), a Prot. Egyh. és Iskolai Lapban (1880.). Programmértekezései a miskolczi helvét hitvall. főgymnasium Értesítőjében. (1885., 1892–94. Paedagogiai és didaktikai problemák fejtegetése, A miskolczi főgymnasium története főbb vonásokban, Comenius Amos János emlékezete); írt meg társadalmi irányú czikkeket a Borsodba s a Borsod-Miskolczi Lapokba (1866–94.)
Munkája: Szathmári-Mihanovich Karolina emlékezete. Miskolcz, 1873.
Kovács Gábor, Miskolczi ev. ref. főgymnasium története. Miskolcz, 1885. 127. l. és fiának ifj. Halmy Gyulanak szíves közlése.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť