Hegyesy Vilmos (boros-jenői),

Full text search

Hegyesy Vilmos (boros-jenői),
hirlapíró, szül. 1854. okt. 11. Nagy-Szebenben; a gymnasiumot Nagy-Enyeden és Marosvásárhelyt végezte. 1872-ben a K. Papp Miklós által szerkesztett Magyar Polgárhoz szerződött mint belmunkatárs; azóta folytonosan és kizárólag hirlapíró; 1886-ig állott a M. Polgár kötelékében, a mikor a lap egyesülvén a Kolozsvári Közlönynyel, Kolozsvár cz. alatt, azóta ennek a munkatársa és segédszerkesztője. Hosszú hirlapírói pályája alatt leginkább csak abba a lapba írt, melynek belmunkatársa volt, többnyire névtelenül. Nagyobbrészt politikai czikkeket, különösen erdélyi érdekű kérdésekről. A rumén és szász nemzetiségi viszálylyal, a székelyföld érdekeivel sat. számos czikkben foglalkozott; továbbá a kolozsvári nemzeti szinház és az erdélyi szinészet ügyében is sokat írt; azonkívül ír még elbeszéléseket és tárczákat is. Tagja az erdélyi irodalmi társaságnak.
Czikkei az említett lapokban jelentek meg; a M. Polgárban (1880. 253. sz. K. Papp Miklósról. 1886. 294. sz. a Magyar Polgár rövid története sat.).
Szerkesztette a Magyar Polgárt 1880. febr. 13-tól márcz. 8-ig.
A kolozsvári magyar szinészet 100 éves jubilaeumára Emlékkönyvet szerkesztett.
Koós Életem I. 65. l. és Hindy Árpád szives közlése.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť