december 30. 360. sz.,

Full text search

december 30.
360. sz.,
A »Pesti Napló« mai száma egy komoly és szépen írt vezércikkben rosszallja Tisza újabb attentátumát, mellyel korlátok közé szorítja a gyülekezési jogot, s ennek folytán a szólásszabadságot.
A »Napló«-nak, mint minden jóravaló lapnak, nem lehet ínyére, hogy népgyűléseket csak úgy lehet tartani, ha azért, hogy rendetlenség és zavargás nem fordul elő, megbízható egyén kezeskedik a hatóságnak.
A »Napló« azonban be nem elégszik ez alkotmányos államba nem illő visszásság konstatálása- és megrovásával, hanem kisüti, hogy Magyarországon egyáltalán nem lehet többé népgyűlést tartani.
Mi kíváncsian vártuk az argumentumot!
S richtig, amit a »Pesti Napló« mond, azt be is tudja bizonyítani.
Csakugyan nem lehet többé népgyűlés, mert mint a »Napló« mondja:
»Világos, hogy józan ember ily kezességet nem vállal, bolond embertől pedig el nem fogadja a kormány, s eszerint nincs többé népgyűlés.«
Hát ez bizony nagyon helyénlevő argumentum lenne, például a meginduló »Bolond Istók«-ban (Előfizetési ára félévre 4 frt. Kiadóhivatal: Hímző u. 1. sz.)
Nagyobb dolog az ennél, hogy egy idő múlva, ha egy helyi lap e tekintetbeni értesülése igaz, a »Budapesti Napilap« is képekkel illusztrálva fog megjelenni.
Éspedig minden képe a Tisza »szabadelvű« kormányzatát fogja illusztrálni.
Nem is kell mondanom, hogy ez a naponkint megjelenő kép egy a homlokzatra ütendő »stempli« lesz.
Tisza hamis gyerek.
Amit el nem érhetett a népgyűlések megszorítása által, kerülő útakon támadja meg a legjogosultabb szabadszólást, mely a sajtóban nyilatkozhatik, mert a bélyegadó behozatala által halálos csapást mér a sajtó független s kormányszubvencióval be nem mocskolt részére.
Ha olyan elszomorító nem volna a szabadelvű párt uralkodása alatt ez a visszaesés, azzal a tréfával ütném el ezt a dolgot, hogy:
Addig siessen prenumerálni a »Budapesti Napilap«-ra mindenki, míg nem lesz képeslappá!
De mivel tréfának egy kicsit nagyon keserű, tehát komolyan mondom.
(Ára negyedévre 4 frt. Kiadóhivatal: Szervita tér 5. sz.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť