december 7. 338. sz.,

Full text search

december 7.
338. sz.,
 
A színész-kongresszusból
A leborotvált arcok szezonja Budapesten…
Thalia papjai a zöld asztal mellett… Csodálatos kosztümök, XIV. Lajos korabeli nadrágok, amikben különben nem egyszer Coriolán is harcolt a volszkusok élén, eredeti nyakkendők, melyeket nem egy helyütt Marie Antoinette nyakáról kötöttek le, midőn a guillotine-hoz lépett; egyszóval amit a vidéki ruhatárak pompát és eleganciát kölcsönözni képesek, az most itt mind egy csokorban van együtt a színészkongresszus tagjain.
Az írói körben (hol a gyűlések folynak), ami eddig sohasem történt, eszmék hangzanak. Hol eddig Szana Tamás unatkozott Szigethy Imre csodálatos kalandjain a feketekávé mellett, ott Shakespeare, Moličre és Racine beszélnek… amit úgy kívánok értetni, hogy a képviselő urak ezekből mondanak el egész monológokat, nagyobb pátosszal, mint otthon, – mégpedig súgó nélkül.
Csodálatos színdarab folyik ott három nap óta. Egy óriási quodlibet… egy iszonyatos káosz. És a darabban van bonyodalom is, csak a cselekvény nem halad előre sehogy…
Legtöbbet a hosszú felvonás-közök érnek a – Szikszayban.
Lauka Guszti bátyánk és Balázs Sándor (főfőképviselők) itt vannak igazán elemökben.
S Guszti bátyánknak nem sikerült indítványát keresztülvinni a gyűlésen, hogy ne kelljen az igazgatóknak kauciót fizetni, itteni indítványai általános elfogadásban részesülnek.
Az igazán nemes dolog, hogy Guszti bácsi a hitvány pénz-adta jogok ellen száll síkra. Ha tőle függne, még a mennyországba való menetel jussát is »Aufschreiben«-re lehetne megvásárolni.
Várható tehát, hogy Guszti bácsi lesz a legnépszerűbb képviselő a kongresszuson, ha még soká tart, márpedig tekintve azt, hogy mennyi a végzendője és mennyit végzett, eltart úgy vagy harminc [napig].
És ez nagy baj lesz a hazai színészetre nézve, mert úgy járhatnak a derék urak, mint az Ulászlót választó rákosi országgyűlés nemessége: kifogyott az elemozsina a tarisznyájukból, mielőtt meg lett volna választva a király.
Mondok hát én ahhoz a tízezer indítványhoz, ami ott felmerült, egy tízeregyediket, mely eredményhez juttatja a tisztelt kongresszust!
Nem vették önök észre, hogy Szana is ott van önök közt?
Erre bazírozok mindent. Nagy kincs ő önök között, – bár lehetne egy ilyen a parlamentben is!
Ha valamennyien Szanával mondatják el a beszélnivalójukat, Szana mind elmondja tíz perc alatt.
S akkor mehetnek haza békén – ahol nem kell ingyen komédiázni.
S – y

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť