92. sz., április 21. [»A LEGÉNY BOLONDJA«]

Full text search

92. sz., április 21.
[»A LEGÉNY BOLONDJA«]
A »Legény bolondja« Kórodi új pályaműve Szegeden nem aratott tetszést, sőt ellenkezőleg. Meséje kuszált, alakjai, egy-kettőt kivéve, színtelenek, nyelvezete pedig pórias, oly kitételek fordulnak elő benne, melyeket nemhogy irodalmi művekbe kellene beültetni, hanem kiküszöbölni kellene a nép nyelvéből is, mint salakot. – Az új népdalok azonban itt is hatást tettek, de a népszínművet nem mentették meg, s aligha lesz nézője többé. A szereplők közül jóízűen játszott Rónaszékyné, s igen szépen énekelt Várady, úgy hogy a közönség sokszor tapsolta, mintegy demonstrációul a színi választmány ellen, mely a szép hangú énekessel hihetőleg fontos okokból nincs megelégedve, s helyette más tagnak szerződtetését követeli Araditól. Visszatérve még egyszer magára a darabra, mélyen lehangolta a központi sajtó iránti bizalmat azon szörnyű reklámok után e vékony darab, melynek úgyszólván jóízű részei sincsenek.
Tegnap a »Corneville-i harangok«-ban búcsúzott el a társulat. Enyváry k. a., ki ismét ügyes Serpolette volt, egy alkalmas búcsúdalt is beleszőtt a harmadik fölvonásba, amit élénken megtapsolt a szép számú közönség.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť