7. MK – TERSZTYÁNSZKY MIHÁLYNAK [Szklabonya,] 1870. február 23.

Full text search

7.
MKTERSZTYÁNSZKY MIHÁLYNAK
[Szklabonya,] 1870. február 23.
Szeretetre méltó Szent öcsém!
Hogy miért teszem levelemben nemes titulusodhoz a »szent« szót, azt fölösleges magyarázni.
Bizony, édes szent ötsém, furcsa gyerek vagy.
Ha a szklabonyai Mózest (a Khónt) meg a kürtösi Mózest (a Streiszingert, vagy mi a fenének hívják…!) tiszteled, azt értem, mert bő anyagot nyújtanak az egzekúcióra, de hogy az ótestamentumi Mózesnek olyan nagy barátja vagy, az megfoghatatlan.
Hol a pokolba szívtad magadba azt a Lonkay és Török János-féle szellemet? Bizony nem ismerek rád. Egyébiránt kár erről tovább disputálni, azon leszek, hogy minél előbb »eldőljön«.
Most is olyan kedélyhangulatban vagyok, hogy hoznék ötven érvet is fel állításom mellett, hanem az neked mind haszontalanság.
Hát mi kell?
– Száz milaresse – mondaná plebánosunk.
Pedig igen rosszul fogja fel a dolgot: nem a száz miláresséről van itt szó, hanem arról, kinek van igaza.
Annyit nevettél már rajtam (ami pedig igen illoyalis disputálási mód), hogy most kénytelen vagyok addig ordítozni erről a témáról, míg egészen odáig nem jutok, ahol én nevethetek rajtad utoljára.
Mert barátom, illetőleg szent ötsém, nincsen nagyobb potentát előttem a humornál, s mérgesebb sértés a nevetésnél… Ez igazán dühbe hoz….
Te pedig ezt a fegyvert választottad…. meglásd hová jutsz vele.
Azonban ejtsük el ezt a tárgyat:
Tegnap nagyobbrészt azért mentem Ebeckre, hogy egy megbízatásnak eleget tegyek: de biz én elfeledtem.
A sztracini tanító komám megkért tegnapelőtt egy levélkében, hogy tudakozódjam nálatok alkalomszerűleg, hogy mi lett abból az ő ügyéből? Én nem tudom, milyen az egész ügy – hanem mégis nagyon kérlek, légy szíves legalább körvonalakban értesíteni róla, legalább annyira, hogy mikor pénteken Sz. Péterre megyek – hol a lutheránus gyűlésen ő is jelen lesz –, valamit mondhassak neki, annak bizonyítékául, hogy kérését mégsem ignoráltam egészen.
A »Kisfaludy« köpenyegben tegnap nagyon átfáztam, s ma igen rosszul érzem magam; iszom én is hársfa teát. No már ennél igazán jobb a tokaji.
Bálbamenetelem ellen heves ellenzéket képez a két öreg, s minthogy itt nálunk az ellenzék ül a kormányon, aligha le nem szavaznak; amit a kollegialitás szempontjából igen sajnálnék: de csakis ebből a szempontból.
Egyébiránt isten veled, szeretetreméltó szent ötsém! Kelt irodalmi székvárosunkban, Szklabonyán, Mózes után kétezer évvel, Télutó havának huszonharmadik napján.
I-ső Están m. k.
Ha egyszer sok üres időd lesz…. légy szíves szedd össze a »Vasárnapi Újság« tavalyi számait, bizonyos okokból szeretném olvasni. A »Böjtben« majd én is küldök neked néhány jogi könyvet, amitől, tudom, megsavanyodik a gyomrod. Sülyülyülü bülyülyü Hollán ezüst kanalat lopott.
[Címzés:] Tekintetes és főtisztelendő Tersztyánszky Mihály úrnak tisztelettel
Ebecken

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť