II.

Full text search

II.
Mimi az ablaknál. Kinéz – integet – kacsint, – mosolyog. Nincs eredmény. Egyszer azonban megrezzen. Gyámoltalanul hátra néz. A három csavargó elődugja a fejét: van valami? Mimi igent int. A három visszahúzódik. Várakozás. A falépcsőn lassú lépések kopogása. Mimi a szoba közepére hátrál – mindig az ajtóra nézve, mely kinyílik s belép – az öreg gavallér.
Furcsa kis öreg, fáradt ráncos arc, de kifent bajusz, a fején kopott cilinder, kabátja a sok vasalástól fényes – gyanús kamásni, a lábain egy lakkcipő roncsai, piszkos gallér, olcsó rikító nyakkendő, a gomblyukában elszáradt virág.
Mosolyogva lép fel – egy gavallér biztonságával – pár lépés után megáll – végignézi a lányt – el van ragadtatva. Leveszi a cilinderét – az asztalra teszi (kínos gonddal keresztül, kasul fésült festett haj, simul a koponyájához) s miközben a lányt mustrálja, piszkos kesztyűit kezdi lehúzni. Mimi áll – vár.
Most az öreg odalép hozzá és kitárja a karjait – át akarja ölelni. Mimi hátralép – kérdően néz rá s a hüvelyk s mutató ujja összedörzsölésével kérdi: pénz?
Az öreg nem akarja észrevenni a kérdést – újabb szerelmes mozdulat. – Mimi most egész az orra alá tartott kézzel ismétli a kérdést: pénz?
Az öreg legyint – mosolyog: pénz – az nem fontos. Minden a szerelem. Szívére szorítja a kezét – udvarol, illegeti magát – megcsípi a lány karját – arcát, egyre szemtelenebb lesz – a méltatlankodó Mimi alig tudja magától elhárítani, midőn a három csavargó előugrik – nekiesnek az öreg gavallérnak – az asztaltól az ajtóig sorfalat állanak – egyik a másik kezébe dobja az öreget, amíg végre kirepül az ajtón, legurul, a cilinderét utána dobják, még hallani, amint a kemény kalap fokról-fokra lekopog a lépcsőn.
A szobában nagy méltatlankodás. Csúfolják az öreget – utánozzák a szerelmi vallomásait. Az első csavargó megint fenyegetve a lány elé áll: ügyesebb légy, azt mondom! Újra az ablakhoz lódítja – ők hárman megint elbújnak. Mimi az ablak előtt – ugyanaz a játék mint előbb – himbálja, kelleti magát – a felkínálásnak egyre erősbödő triviális muzsikája, mely egyszerre kedves, gyengéd és gyermekes lesz, mert

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť