TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)
TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amikor a kényszerszünetet követően ide visszajöttünk, megmondom őszintén, azt hittem, és abban reménykedtem, hogy a Kormány nem visszavonja ezt a határozati javaslat iránt előterjesztett javaslatát, hanem egy olyan megoldás lesz, hogy a költségvetési törvény módosítására fog sor kerülni. Sajnos nem így történt.
Egyébként ez volt annak az oka, hogy itt az elmúlt néhány pillanatban az egyes törvények megszavazásakor egy kis zavar volt észlelhető. Ugyanis én is részt vettem a költségvetési bizottságnak több ülésén, ahol mindig csak a csomagtervről tárgyalt a költségvetési bizottság; de önállóan, ténylegesen, külön-külön az egyes módosító törvényjavaslatokat – amelyeket most a Ház megszavazott – ilyen értelemben nem tárgyalta –, persze ezen át lehet lépni –; s meg is szavazta az Országgyűlés ezeket a törvényjavaslatokat.
A családipótlék-törvénnyel összefüggésben nekem a költségvetési bizottság ülésén nagyon komoly aggályom volt – s erről a két előadó tudott, Becker Pál különösen –, és azt hiszem az aggály teljesen jogos. Ugyanis a Kormány most előterjeszti ezt a módosító javaslatát, azonban az 1990. évi XXV. törvény 6. §-a, amely összefügg a családi pótlékkal, s amelyet módosítani kíván a Kormány, úgy szól: " A családi pótlék összegének évközi emeléséről az Országgyűlés a költségvetés módosítása során dönt." Nincs abban a helyzetben az Országgyűlés pillanatnyilag, hogy ebben a kérdésben döntsön. Két út van: az egyik út, hogy vagy előterjeszti a Kormány a költségvetés módosítását, és annak keretében terjeszti elő ezt a törvényjavaslatot, a másik út pedig az, hogy ezt a 6. §-t kell módosítani, azonban a Kormánynak az előterjesztésében ennek a 6. §-nak a módosítása nem történt meg.
Természetesen lehet ezen is túllépni, és lehet ugyanúgy, mint ahogy a bizottsági üléseken nem került elő – még csak el sem mondták a bizottsági képviselők, hogy ez a kérdés felmerült –; ezért gondoltam én azt, hogy ezt meg kell említenem; és ha az országgyűlés most itt ilyen értelemben a családi pótlékokról való teljesen jogos, indokoltnak tartott módosítást megszavazná, ez mindenképpen törvénysértés lenne, mert mint említettem, a költségvetési törvény módosítása szükséges ehhez az ellentételezésekkel együtt felépíteni – mert ez volt ennek a törvénynek a lényege –, vagy pedig ezt a 6. §-t hatályon kívül kell helyezni.
Még egy megjegyzést hadd tegyek a korábbi vitákkal kapcsolatban, mert pontosan az volt az összefüggése a Kormány csomagtervének, hogy az energiaár-emelést is megszavazta a korábbi törvényben az Országgyűlés. Bielek József, a Fővárosi Tanács elnöke a napközbeni műsorban elmondta, hogy az iskolák, szociális létesítmények, kórházak és egészségügyi létesítményeknek nincs tartaléka az állami költségvetésből, ezért lett volna nagyon érdekelt; és nagyon indokolt, hogy az Országgyűlés a költségvetési törvényt módosítsa, s ezekről az ellentételezésekről is gondoskodott volna. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť