SZOKOLAY ZOLTÁN (MDF)

Full text search

SZOKOLAY ZOLTÁN (MDF)
SZOKOLAY ZOLTÁN (MDF) Elnök Úr! Tisztelt "estéli" Ház! A frontvonalak már az általános vita során kirajzolódtak eme törvényjavaslat körül. És ezen aligha fog változtatni a részletes vita, amely végső soron – megítélésem szerint – egyetlenegy szöveg, egyetlen javaslat körül forog. Ez pedig a 161-es számon benyújtott módosító javaslat, amely dr. Kiss György munkája, és ez kapcsolódik a nemzetbiztonsági bizottság 139-es számú indítványához.
A nemzetbiztonsági bizottság indítványát megfogalmazók és megszavazók, tehát az akkori, ottani többségi véleményt képviselők nem tartják fenn külön a 139-es számon benyújtott módosító indítványukat, hanem csatlakoznak dr. Kiss Györgyéhez, és azt tekintik a magukénak is, így tehát a határozathozatalkor csak arról kell majd szavazni.
Hogy miről is van szó tulajdonképpen – azt hiszem – unásig ismételgethetnénk: arról, hogy ez a többség elfogadta azt a szándékot, amelyet az eredeti törvényjavaslat tartalmazott, nevezetesen, hogy a biztonsági szolgálatok felett a közvetlen felügyeletet ne a miniszterelnök gyakorolja. Egyetértettünk azzal is, hogy a két civil szolgálat, illetve a két katonai szolgálat nem kerülhet közös felügyelet alá, a katonai szolgálatok nem szakíthatók ki a honvédség kereteiből.
A probléma ott volt, hogy az eredeti törvénytervezet és főképpen annak indoklása szövegszerű ellentmondásokat rejtett. Ezek most dr. Kiss György segítségével megszűntek. Tulajdonképpen már az általános vita végén szóban Isépy Tamás államtitkár úr javaslatot tett, és a többség ezt támogatja. Nyilván a kisebbség bizottságunkon belül is – a Szabad Demokraták, illetve a FIDESZ képviselői – más állásponton voltak. Az alapvető törekvéssel sem értettek egyet. Mindent változatlanul hagynának, és ez – a mi szemléletünk és a szolgálatokra vonatkozó tapasztalataink szerint – a tényleges mai helyzetet is változatlanul hagyná, bizonytalan, zűrzavaros állapotban a szolgálatokat is, míg a változtatás a felügyelet gyakorlásának konkrétabb, határozottabb módját jelentené és véleményünk szerint mindez nem csökkentené a miniszterelnök politikai felelősségét, de lehetőséget teremtene arra, hogy közvetlen felelőse legyen a szolgálatok szükséges szervezeti átalakításának, beleértve a szükséges személycseréket is. Ezekre is valószínűleg szükség lesz.
A felügyelet két miniszter közti megosztása pedig biztosítja, hogy ne koncentrálódjék egy kézbe a teljes felügyeleti jog a nemzetbiztonsági szolgálatok felett. Ezzel tolmácsoltam,Elnök Úr és tisztelt Ház, a nemzetbiztonsági bizottság többségi álláspontját. Ha szükséges, és ha mód van rá, a részletes vita során még további érveket saját nevemben, mint képviselő, el tudok mondani. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť