BAKA ANDRÁS, DR. (MDF)

Full text search

BAKA ANDRÁS, DR. (MDF)
BAKA ANDRÁS, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Én megfontolásra inteném a képviselőket abban, hogy most arról beszéljünk, hogy milyen szervezetektől vonjuk meg a támogatást. Én azt javaslom, beszéljünk arról, ami itt előttünk 140-es szám alatt fekszik, nevezetesen, hogy az Országgyűlés hozzon határozatot egy bizonyos bizottság, albizottság felállítására (taps) , amelynek valamilyen jogköre van. És én csak ezzel a jogkörrel kapcsolatban szeretném Schamschula György képviselőtársamat megtámogatni.
És megint az Országgyűlés sokat bírált, de még hatályos Házszabályaira hivatkoznék, amelynek 20. szakasza azt mondja: "A bizottságok az Országgyűlés véleményező, javaslattevő és ellenőrző szervei; az állandó bizottságnak csak képviselő lehet a tagja." – de ez nem ide vonatkozik. Tehát véleményező, javaslattevő és ellenőrző szervek a bizottságok. Nevezetesen az a határozattervezet, amely előttünk fekszik, házszabályellenes, és hogy elfogadjuk, először az Országgyűlésnek módosítania kellene saját Házszabályát, és kimondani, hogy a bizottságok esetleg döntőszervek is lehetnek. Amíg azonban nincs, addig ezt nem tehetjük meg.
Ilymódon Schamschula György javaslata ésszerű. A fennálló probléma ténylegesen létezik, bizonyos társadalmi szervezetek ténylegesen kapnak támogatást; meg kell vizsgálni, hogy ez a támogatás jogos vagy nem jogos. Én nem prejudikálnék itt, nem bocsátkoznék vitába, hogy mennyire indokolt és mennyire nem. De az biztos, hogy indokolt, hogy meg kell vizsgálni, és az is biztos, hogy indokolt, hogy a költségvetési bizottság hozzon létre egy ilyen albizottságot, amely megvizsgálja a kérdést, bizottsági döntésre előkészíti, és a bizottság majd országgyűlési plénum elé terjeszti, hogy mi legyen.
Namost, még egy aggályomat szeretném itt felvetni. Nevezetesen, amikor az Országgyűlés az elmúlt évi állami költségvetést elfogadta, akkor nyilvánvalóan döntött arról, hogy milyen állami támogatásokban részesülnek a költségvetési törvényben; nyilvánvalóan döntött arról, hogy ezek a társadalmi szervezetek milyen költségvetési támogatásban részesülnek. Én aggályosnak tartanám, hogyha a korábbi országgyűlési döntést most bizottsági döntéssel vizsgálnánk felül. Azt hiszem, hogy ez olyan precedenst teremtene, amelyre nemigen vállalkozhatnánk. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť