BILECZ ENDRE, DR. (SZDSZ)

Full text search

BILECZ ENDRE, DR. (SZDSZ)
BILECZ ENDRE, DR. (SZDSZ) Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! A dolgok idege a pénz. Ezt a közhelyszerű megállapítást kénytelen vagyok akkor is elfogadni, amikor a nem pártszerű társadalmi szervezetek mostani anyagi támogatásáról esik szó. Teszem ezt azért, mert a régi költségvetési rendszerben kialakult valódi, illetve áltársadalmi szervezeteket központi költségvetési keretekből támogattak. Ezt a sajnálatos gyakorlatot azonnal nem lehet felszámolni.
Magyarországon ma a civil társadalom új szervezetei kívánnak létrejönni, és szeretnének az úgynevezett áltársadalmi szervezeteknek a helyébe lépni. Éppen ezért rendkívül szükségesnek tartom a bizottság előterjesztésében, hogy ezeknek a szervezeteknek a támogatását az új magyar demokrácia demokratikusan megválasztott, demokratikus szellemű Parlamentje is támogassa mindaddig, amíg a magyar civil társadalom teljes függetlensége – beleértve az anyagi függetlenséget is – ki nem alakul.
Ugyankkor aggodalmamnak is kénytelen vagyok hangot adni, mert a régi rendszernek olyan áltársadalmi szervezete, mint a Hazafias Népfront, amelyik megjelent HVK-ként, Hazafias Választási Koalícióként is. Most Társadalmi Egyesületek Szövetségeként reinkarnálódott. 125 millió forintos költségvetési támogatást kapott. A magam részéről nem kívánom vitatni, és nyomozni utána, hogy a Hazafias Népfront, a HVK, a TESZ vagy nem tudom pontosan, hogy nevezzem, mire használja fel a központi költségvetési támogatást. Azt sem kívánom különösebben firtatni, hogy ez a szervezet most mit tekint társadalmi funkciójának. Ha gondosan végignézem a dolgot, meggyőződésem, hogy a magyar társadalom független szervezetei – mint szervezetek is – a Hazafias Népfrontnak a korábban részben pozitív, alapvetően negatív védőernyőit elutasították, elutasítják, a Hazafias Választási Koalíció a választásokon nem tudta a határt átugrani: nem kapott kellő számú szavazatot.
Megállapítom: tapasztalataim szerint a TESZ-re nem tett és nem tesz a magyar nép. Akkor a demokratikus magyar Parlament miért tegyen a TESZ-re vagy előd-utód szervezeteire? Miért áll ez a mi érdekünkben?
Eddig Ady nyomán úgy gondoltam, hogy a föld el nem futhat, csak a földnek népe. Nekem úgy tűnik, hogy a Szabad Föld a Népfront, HVK, TESZ keretéből az utóbbi hetekben mintha ismét elfutott volna.
Tisztelettel kérdezem a kormánykoalíció kisgazda tagjaitól, hogy ezzel kapcsolatosan mi a véleményük. Akárhogyan is nézzük, a Szabad Föld a magyar parasztság hetilapja már jó ideje. Kívánnak-e ebben az ügyben – mint cselekvőképes kormányzó erő, a kormánykoalíció tagja – határozottabb dolgokkal fellépni?
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť