MÓZS JÓZSEF (SZDSZ)

Full text search

MÓZS JÓZSEF (SZDSZ)
MÓZS JÓZSEF (SZDSZ) Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Nagyon rövid próbálok lenni. Két szervezetet érintenék röviden annak kapcsán, hogy a nem pártszerűen működő szervezetek költségvetésével kapcsolatban intézkedést kell hozni. Az egyik a főnixmadárhoz hasonlatos Hazafias Népfront, amely újra újjászületett hamvaiból, és annyit szeretnék ezzel kapcsolatban mondani, hogy rendszerváltozás ide vagy oda, a Hazafias Népfront még van. Az előző Parlament – eléggé el nem ítélhető módon – meglehetősen sok pénzt juttatott a nem pártszerű Hazafias Népfrontnak, ami a választásokon koalícióként indulva, isten tudja, ebből a pénzből mennyit fordított pártszerű célokra.
Én ezzel kapcsolatban azt tanácsolnám a létrejövő ideiglenes bizottságnak – amelynek létrejöttét üdvözlöm frakcióm nevében –, hogy fontolják meg azt, hogy a Hazafias Népfrontnak most van pénze bizonyos lapeladási ügyletekből, nem lenne-e szerencsés azt is megvonni tőle, és egyéb nemesebb célokra fordítani, gondolok a Szegényeket Támogató Alapra, mozgássérültekre és egyéb szervezeti célokra, amelyek támogatást kívánnak.
A másik ilyen a DEMISZ szervezet, ha úgy tetszik, ők is azért belekontárkodtak a választási harcba annak ellenére, hogy nem politikai, tehát nem pártszerűen működő szervezetként tüntették fel magukat.
Meglehetősen ellentmondásos dologba ütköztem mostanában. Engedjék meg, hogy nagyon röviden ezzel fejezzem be.
Hatalmas megdöbbenésünkre a Fejér Megyei Tanácsnál a kormánypárti képviselőkkel ifjúsági alapítványt kívánnak létrehozni egy olyan törvény alapján, amit a Németh-kormány az idén márciusban készített. Ennek a lényege: a korábbi KISZ-vagyont magába foglaló épületeket ifjúsági alapítvánnyá lehet átvinni, amelynek kuratóriumában 51 százalékban úgynevezett legitim ifjúsági szervezeteknek kell lenniük.
Legnagyobb megdöbbenésünkre az szolgált, hogy megnéztük, kik azok a legitim ifjúsági szervezetek, melyek létre kívánják hozni ezt az ifjúsági alapítványt, s a DEMISZ, MADISZ és egyéb szervezetekkel találkoztunk, az úttörőszövetséggel és más fantomszervezetekkel.
Megragadnám az alkalmat, és megkérném a Kormányt, a jelenlévő illetékes képviselőjét, hogy a legközelebbi kormányülésen ezt a minisztertanácsi rendeletet nem lehet-e a kuratóriumának az összetétele alapján elfogadhatóvá tenni, köztiszteletben álló személyekre vagy bármire, ami meggátolja azt, hogy a főállású DEMISZ-funkcionáriusok üdülőigazgatókként szülessenek újjá, ami nem kívánatos a választóink érdekei alapján.
Köszönöm szépen, ennyit kívántam mondani.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť