SZABAD GYÖRGY (MDF)

Full text search

SZABAD GYÖRGY (MDF)
SZABAD GYÖRGY (MDF) Tisztelt Országgyűlés! Nem kívántam hozzászólni, azt remélve, hogy a vitában tisztázódik a dolog, és nem kell képviselőként hozzászólnom. Úgy gondolom, teljesen egyértelműen a Schamschula, Baka és a hozzájuk kapcsolódók értelmezték helyesen a Házszabályokat. A Házszabályok tudniillik nem teszik lehetővé, hogy a bizottság átvállalja a döntést az Országgyűléstől. Nem kívánok további részletekbe bocsátkozni, mert e téren a Házszabály 20. §-ának (1) bekezdése teljesen egyértelmű. Javaslatot szeretnék tenni:
Azt javaslom, hogy az országgyűlés adja vissza a határozati javaslatot az előterjesztőknek azzal a kéréssel, hogy egy új határozati javaslatot terjesszenek elő. Az új határozati javaslatban – képviselőként javaslom – a bizottság több dologban tegyen javaslatot, világosabban körülhatárolva, ugyanakkor szétválasztva, hogy mire vállalkozik. Egyfelől vállalkozzék javaslattételre a fel nem osztott maradvány felosztása tekintetében. Magyarán mondva, amit itt sok képviselő igényelt, adjon egy konkrét véleményes javaslatot arra, hogy a megmaradt összegben milyen szervet milyen mértékben kíván részesíteni. Ez az egyik dolog.
A másik dolog, és erre vállalkozni látszik egy félmondatban – ami elkerülte a tisztelt hozzászólók figyelmét – a bizottság, és én nagyon nagy pozitívumának látom, hogy vállalkozni akar egy másik dologra is.
Érintették, de úgy gondolom nem érdemleges tartalma tekintetében ezt a félmondatot a felszólalók. Ez az első pont közepén található, és arról szól, hogy a "kiküldendő bizottság foglalkozzék az előző Országgyűlés ad hoc bizottsága által hozott elosztási döntések részleges felülvizsgálatával." A felszólalók nagyon helyesen állapították meg, hogy itt van egy jogi nehézség. Itt döntések felülvizsgálatát veszi célba a bizottság – ez mondhatatlan nehézségeket támasztana. Csak két szót kellene felcserélni, és a dolog mindjárt értelmet nyerne. Azt kellene, hogy a bizottság magára vállalja, hogy az előző Országgyűlés ad hoc bizottsága által hozott elosztási döntések végrehajtásának vizsgálatát vállalja magára. Miről van szó? Az egyszerű döntést, bármennyire is szívesen tennénk, visszamenőlegesen nem vizsgálhatjuk felül. De itt olyan szervezetek kaptak óriási pénzeket – és ezt hallottuk –, amelyek ennek az évnek a folyamán csődbe kerültek, felszámolódtak, átalakultak. Én úgy gondolom, nagyon ésszerű lenne felülvizsgálni, hogy ezek a százmilliók, amelynek – az eredeti felhatalmazás alapján is – csak időarányos felhasználására kaptak jogi lehetőséget az illető testületek, az év első negyede végén – vagy most az év felének a végén vagyunk – felszámolódván. mi van az időarányosan még fel nem használt összegekkel? És legalább e tekintetben foglaljon a bizottság állást: ki – gondolom a Számvevők bevonása is szóba kerülhet e téren – lépjen, vegye a kezébe ezeket, a jogszerűen még eddig fel sem használhatott összegeket, illetve vizsgálja felül sorsukat, és erre vonatkozóan terjesszen elő ez az összehívandó bizottság ésszerű javaslatot. Még egyszer, két dologra kérünk a bizottságtól javaslatot: a fel nem osztott 22,4 millióra – ez a kabát gombja; és a kabát még meglévő szövetére, amelyik időarányos felhasználás esetén százmilliós nagyságrendű.
Úgy gondolom, ilyen javaslattal juttassuk vissza a határozati javaslatot a bizottsághoz újabb megfontolás és újabb előterjesztés érdekében. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť