TABAJDI CSABA (MSZP)

Full text search

TABAJDI CSABA (MSZP)
TABAJDI CSABA (MSZP) Tisztelt Miniszter Urak! Tisztelt Ház! Örülök, hogy a kormányzat kiemelkedő belpolitikai kérdésnek tekinti a nemzeti és etnikai kisebbségi törvény megteremtését, de még inkább örülnék annak, hogy ha ennek megfelelően meg is tenné azokat a konkrét lépéseket, amelyek a törvény megalkotása szempontjából elengedhetetlenül szükségesek. Itt nem valamiféle elhamarkodásról van szó, azt senki nem várja el, hogy ezt a törvényt, ezt a nagy jelentőségű törvényt elkapkodottan, elhamarkodottan teremtsük meg.
Abban is igaza van Balsai miniszter úrnak, hogy viszonylag kevés a nemzetközi precedens, de azért lehet találni, Dél-Tirol esetében, Kanada esetében, a litván nyelvtörvény és más országok esetében, ha nem is ilyen átfogó szabályozást, de mindenképpen szükség van ennek a törvénynek a megteremtésére. Amit én hiányolok, hogy itt fél évet vesztettünk. Fél évet veszítettünk, hiszen márciusban már rendelkezésre állt egy olyan tervezet, amelyet a Kereszténydemokrata Néppárt, a FIDESZ, a Kisgazdapárt, az MSZP pártszakértői, de ezenkívül az MDF és az SZDSZ szakértői is megvitattak. Hónapokon keresztül, múlt év decemberétől kezdve a nemzeti és etnikai kisebbségi kollégium vitatott egy tervezetet, ez ugyan semmire sem kötelezi a jelenlegi kormányzatot, arra viszont talán igen, hogy talán érdemes lenne azokat az elemeket, amelyek elfogadhatóak voltak a kisebbségi képviselők és szervezetek számára, azokat figyelembe venni.
Örülök, hogy a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalt létrehozták, jó hogy létrejött, és örülnék, ha a törvény tartalmi vonatkozásaiban ez a hivatal komoly súlyt és komoly szerepet kapna. Tudom azt, hogy jogászi szempontból számos megoldatlan probléma vár ránk, felhívnám még a figyelmet arra, hogy információim szerint e törvénytervezetnek van egy óriási hiányossága, hogy nem fordít kellő figyelmet a nemzeti és etnikai kisebbségek önszerveződésére, az önkormányzatokra. Hogy ez milyen súlyú kérdés, azt hiszem, ebben a Házban nem kell hangsúlyozni.
Miniszter Urak! Önök itt megpróbálták magyarázni a megmagyarázhatatlant. (Mozgás.) Végül is tény, hogy nincs törvénytervezet.
Tisztelt Uraim! Én nem a december 30-i határidőt kérem számon, hanem azt, hogy fél évig e törvénytervezetnek a munkálatai nem haladtak előre. Végül is nem valami másféle követelés az, amikor nem tudom az Önök válaszát elfogadni. Felmérték-e Önök a határidőt akkor, amikor a kormányprogramban december végét határozták meg? Azzal a mércével mérem az Önök válaszát, amivel az Önök kormányprogramja fogalmaz, és ezért sajnálatosan nem tudom elfogadni az Önök válaszát. (Taps. Mozgás.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť