VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak!
Az a véleményem, hogy az általános vitát követően beterjesztett törvényjavaslat-módosító javaslatok nagymértékben elősegítették annak az általános véleménynek a valóra váltását, amit a szocialista párti képviselőcsoport nevében az előző általános vita folyamán a Parlament ülésén elmondtam.
Két problémakörre szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét.
Az egyik az, amit már Fekete képviselőtársam is szóba hozott, hogy nem szerencsés, hogyha egy hivatáson belül megmerevedett és zárt foglalkozási csoportok alakulnak ki. Szükség van bírói karba, ügyészi karba beáramlásra, szükség van más jogi munkakörben foglalkoztatottak későbbi ügyészi, bírói pályára történő átkerülésére, gazdasági tapasztalatokkal, kereskedelmi tapasztalatokkal és sok minden mással fölvértezve megújíthatják az igazságszolgáltatás területén a munkájukat.
Ezért tehát kérem, hogy a tisztelt Ház támogassa azokat az indítványokat, amelyek a jogi munkakörben eltöltött időszak beszámításánál nem pusztán mérlegelési lehetőséget adnak, hanem egyértelműen beszámítják ezeket a jogi területen töltött éveket a besoroláskor a bírói, ügyészi munka előzményeként a jogviszony időtartamába.
A másik megállapítás – tulajdonképpen a Szigethy képviselő úr által elmondottakkal vitatkozva annak a támogatását kérem –, hogy a képviselőház ne tegyen különbséget a törvény szövegében, a törvény rendelkezéseiben a bírói és az ügyészi foglalkozás, hivatás anyagi, jövedelmi viszonyai között. Az az álláspontunk, hogy a jelenlegi alkotmányos helyzetet figyelembe véve kell a bírák és az ügyészek javadalmazását is megállapítani, és ezzel eltérő lenne, és egyben nem lenne az alkotmánynak megfelelő, hogyha eltérne a bírák és az ügyészek javadalmazása. Nem szerencsés, hogyha az igazságszolgáltatásban dolgozók között ilyen szempontból különbséget tennénk. Tehát kérem, hogy a tisztelt Ház az ide vonatkozó módosító javaslatokat ne támogassa.
Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť