GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)

Full text search

GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)
GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A földtulajdoni kérdések rendezetlensége nyomán kialakult társadalmi feszültségről egyre riasztóbb hírek érkeznek az ország különböző pontjairól. A jelenlegi földhasználók elbizonytalanodásának egyenes következménye lehet, hogy veszélybe kerül az ország magas szintű élelmiszerellátása és a külkereskedelmi egyensúlyunk szempontjából olyan fontos mezőgazdasági export.
A másik oldalról azok, akik földhöz szeretnének jutni, önkényes földfoglalással és traktoros blokáddal fenyegetőznek. Aligha tagadható tehát, hogy a probléma megoldása tovább már nem hanyagolható, és ehhez a puszta jószándék kinyilvánítása ma már kevés.
Szükség van ezért először is arra, hogy az ezidáig csak a kormányzó pártok közötti szakmai egyeztető tárgyalások kibővüljenek. A törvény-előkészítésbe nem csupán az ellenzéki pártok, hanem a szakmai érdekképviseleti szervek bevonása is kívánatos.
Másodszor: helyesnek tartanám, hogy az elvi és technikai kérdések alkotmányjogi, pénzügyi, költségvetési oldalának jobb megvilágítása céljából a tárgyalásokba a Földművelési Minisztériumon kívül más tárcák képviselői is be lennének vonva.
Harmadszor: nem szabad a társadalom bizonytalanságát rosszul előkészített tárgyalásokról kiszivárogtatott félmegállapodásokkal tovább fokozni.
Olyan bizottságot kell létrehozni tehát, amely konkrét céllal, állandó tárgyalási és aláírási felhatalmazással rendelkező tagokkal rendszeresen, a nyilvánosság előtt fejti ki működését. Ezért kezdeményeztem a földtulajdon rendezéséről szóló törvény előkészítésével foglalkozó ideiglenes bizottság létrehozását. A bizottság tevékenységétől azt remélem, hogy ebben a rendkívül bonyolult és egyre szorítóbb kérdésben mihamarabb döntés születik.
Kérem képviselőtársaimat, hogy javaslatom napirendre tűzését támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Gyér taps.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť