DÉNES JÁNOS (MDF)

Full text search

DÉNES JÁNOS (MDF)
DÉNES JÁNOS (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az előző pénzügyi rezsim az árak felszabadításával és a monopóliumok sértetlenül hagyásával ránk szabadította az inflációt, miközben a béreket igyekezett korlátozni, ezzel a vásárlókat és a munkavállalók tömegét kiszolgáltatta az inflációnak. A Kor=mány ebben a kényszerhelyzetben hozta meg a 407-es számon benyújtott törvényjavaslatát. Most, mikor szembenézünk ezzel a kormányjavaslattal, a Parlament abban a lehetetlen helyzetben van, hogy egy erecskét, a piacgazdaságot, a vélhető piacgazdaságot, amelyet ő már később folyamként képzel el, erre próbál szabályt, esetleg hidat építeni, hidat tervezni, mikor nem ismeri a meder irányát, a benne lévő viszonyokat a folyamatban és a folyamban, nem ismeri az örvényeket. Ugyanakkor mégis meg kell tennie azt az ugrást, hogy a túlsó partra eredményesen átérjen, és megteremtse annak a lehetőségét, hogy kibontakozzék az a gazdasági helyzet, az a gazdasági körülmény, ami a fentebb említett anomáliákat megszünteti.
Szeretném még elmondani azt, hogy itt szó volt versenyhivatalról, szó volt arról a problémáról, hogy a versenyhivatal ne tartozzék a Kormány, a kormányzati munka hatáskörébe, vagy legalább is ne tartozzék alá. De gazdasági szempontból is szabadságot remélő mindnyájunk rá kell, hogy döbbenjen arra, hogy a versenyhivatal – megfelelő gazdasági körülmények között – a versenyben tisztességes résztvevőkből kellene, hogy összeálljon. Na de hát hol van most az a Neszveda órás, aki alapíttatott 1888-ban? Nincsenek meg a gazdasági életnek azok az erkölcsi egyedei, amelyek a versenyhivatalnak szakszerűen, erkölcsösen az építői, működtetői lehetnének. Ezért, hogy a túlsó partra átérjünk, annak a Kormánynak kell adni ezt az erkölcsi lehetőséget, amelyet az elmúlt választás végső soron a kormányzati munkához nyújtott, és addig, amíg kialakul az a hitele a piacnak, hogy a reggel sötétben odaadott előleg délután 2 órakor is érvényes legyen, addig is valahogy meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy az erkölcsös piaci és gazdasági élet kialakuljon.
Ennek értelmében ajánlom kedves mindnyájuk figyelmébe a 407-es törvényjavaslat szakszerű megtárgyalását, és azt az eleve szándékot, hogy a megfelelő módosító javaslatokkal ezt a törvényjavaslatot majd el tudjuk fogadni. S egyben javasolnám azt is ennek mérlegelése mellett, hogy amikor a lehetősége megvan, az Elnök Úr az általános vitát zárja le, és teremtsük meg annak a lehetőségét a bizottságon keresztül, hogy eljussunk a részletes vitáig. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť