ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Napirend előtt az elnök szeretne egy bejelentéssel élni. A román parlament szenátusának elnöke és képviselőházának elnöke levéllel fordult hozzám, amelynek mellékleteként megküldte a román parlament augusztus 29-i, történelmi kérdéssel foglalkozó határozatát. A levélre válaszolni fogok, szeretném jelezni, körvonalazni válaszom tartalmát.
Válaszom ki fog térni arra, hogy a múltnak nagyon fontos kérdéseit egymástól sokban különbözően ítéljük meg, de ez nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy egyet ne értsünk a román parlament vezetőinek azzal a kijelentésével, miszerint indokolt, hogy mindkét nép a hajdani gyűlöletet, megvetést megbékéléssel, szabadsággal és toleranciával váltsa fel. Örömmel fogom köszönteni a román parlamentnek azt a megállapítását, miszerint a román nép akarata, hogy pluralista társadalmat építsen, amely a jövőben azonos jogokat, szabadságot és felelősséget kíván biztosítani az ország állampolgárainak, mind a románoknak, mind a nemzeti kisebbségieknek.
Ki fogom jelenteni, hogy üdvözlöm a román parlamentnek azt az óhaját, hogy konstruktív párbeszéd jöjjön létre Magyarország Parlamentje és a román parlament között a demokrácia és a szabadság alapelveinek és értékeinek szellemében, hogy ezzel is segítsük országaink között a barátság, a megértés és a jó szomszédság légkörének kialakulását. Magyarán mondva, válaszom azt fogja tartalmazni, hogy a múlt megítélésében, amelynek vizsgálata a történészek szakfeladata, nézeteink különbözhetnek, de ami a politikusok feladata, a jelenben a megértésnek és a jövőt átható együttműködésnek a megteremtése, úgy gondolom, hogy parlamentjeink egy irányban haladnak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Döntés képviselői önálló indítvány napirendre tűzéséről
 

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť