PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Pintér képviselőtársam megszólított, és úgy érzem, hogy nem úgy, ahogy kellett volna.
Két dologgal szeretném kezdeni. Azt mondta, hogy nagy szótöbbségel el is fogadták az eredeti javaslatot. Először erről.
A környezetvédelmi bizottság a meghirdetett napirend szerint elkezdte tárgyalni Bős–Nagymaros ügyét, ami a beterjesztett indítvány ellenére egy másik téma, két hónap óta húzódik, nem tudjuk, hogy ki miatt.
Elkezdtünk tárgyalni, fél tizenegyekor bejelentették, hogy itt vége van a műsornak, és elkezdjük tárgyalni a kormányzati munka megváltozásával összefüggő módosító indítványokat.
Én erre akkor azt mondtam, hogy ez egy járhatatlan út, hogy van egy napirendi pontunk, és egyszercsak félbevágjuk, mert kaptunk föntről egy ukázt, hogy ezt kell csinálni. Akkor úgy fogalmaztam, hogy időkényszerbe kerülünk, és nem fogunk végigérni. Ez bekövetkezett.
Nem arról van szó most, hogy az én módosító indítványom volt, mert az természetes, hogy egy hézagot észrevettem, beadtam egy módosító indítványt.
Ezt azért tettem, hogy ha valakinek ehhez képest van hozzáfűznivalója, majd módosítjuk és a törvényjavaslatnak a javára válik.
Ekkor a Környezetvédelmi Bizottság elnöke feltette a kérdést – mivel át kell adni más bizottságnak tárgyalni a módosító javaslatot, ezért feltette a kérdést –, hogy olyan állapotban van-e a tárgyalás, hogy tudunk dönteni, vagy kellene még róla tárgyalni.
Erről első fordulóban nem tudtuk eldönteni szavazással, hogy olyan állapotban van-e, hogy tudunk róla dönteni. A következő fordulóban természetesen a megismételt szavazásnál egyértelmű volt, hogy a kormánypárt részéről jött a szavazás, és olyan állapotba került, hogy lehetett róla dönteni. Ezek után megtörtént a szavazás, és természetesen én magam voksoltam amellett, hogy legyen meg a módosító indítvány. Elvetette a bizottság. És a tisztelt képviselőtársam egy dologról még megfeledkezik. Ez a környezetvédelmi bizottság két napon ülésezett, és ő a második napon nem volt ott, és a második napon is tárgyaltuk ezt az indítványt, a Kiss Róbertét. Akkor már közel sem ilyen egyértelmű volt az építésügynek a kérdése. Tehát az, amit a képviselőtársam mondott, érvényes volt az egyik napra, egy időkényszerben hozott döntésre, de nem volt igaz a környezetvédelmi bizottságnak a munkájára, mert az kétnapos volt, ahol nagyon szűk létszámban voltunk. Először nem is voltunk, ha jól tudom, határozatképesek. Ez egy másik kérdés.
A másik, amit szeretnék mondani az építésügy kapcsán, én azt hiszem, hogy a MALÉV-példán nagyon jól látszott az, hogy ilyen alapon minden minisztériumot oda kéne rendelni a környezetvédelemhez, ha erről az oldalról közelítjük meg. Mi a módosító indítványokban azt terjesztettük elő, hogy legyen a Környezetvédelmi Minisztériumnak jogosítványa, mint főhatóság a többi ágazat fölött álljon, és csak a Parlamentnek legyen alárendelve, mint ahogy én azt az előbb elmondtam. De nagyon furcsa helyzet áll elő például a településfejlesztésnél, hogy ugyanaz a minisztérium fogja kijelölni a helyet, ahol építést lehet végrehajtani, megadja az építési engedélyt, ugyanakkor önmagát felügyeli, hogy ez környezetvédelmi károkat nem okoz-e. Én úgy gondolom, hogy ez egy ellentmondás.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
 

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť