PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP)

Full text search

PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP)
PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Ráday Mihály képviselőtársam által benyújtott módosító indítványhoz szeretnék néhány gondolatot fűzni, ezzel is alátámasztva annak helyességét.
A környezetvédelmi és területfejlesztési, valamint a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter feladat- és hatáskörében rögzítettek nem úgy határolják el a vízkészlet-gazdálkodással és vízminőség-védelemmel kapcsolatos gyakorlati feladatokat, hogy az a környezetügy szempontjából a megnyugtató módon való rendezést tükrözze. Alapelvként kell kezelni azt a tényt, hogy a hatósági tevékenység és az üzemelés nem lehet egységben, vagyis hatósági irányítás alatt. Felhívnám a tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hogy ez itt nem szakmai kérdés, hanem olyan, szakmai köntösbe bújtatott morális kérdés, amelynek politikai vetületei is vannak, ugyanis a hatósági kézben lévő üzemelési feladatok ellátása esetleg korrupcióhoz vezethet.
A környezetvédelmi ágazat felszíni és felszín alatti vízkészlet-gazdálkodási tevékenységének tartalmaznia kell az üzemelési és a vízgazdálkodási tervek és feladatok ellenőrzését, jóváhagyását. A vízminőség-védelem vonalán a környezetvédelmi ágazat feladata kell, hogy legyen a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter feladat- és hatáskörében rögzítetteken túl, a gyakorlati vízminőség-védelmi munka kapcsán a folyamatos vízminőségi megfigyelés, mérés, értékelés, a beavatkozásra és a védekezésre vonatkozó utasítás, valamint a vízminőséggel kapcsolatos ellenőrzés és szankcionálás. Természetesen tudni kell, a gyakorlatban ez nem azt jelenti, hogy a vízgazdálkodási, üzemelési feladatokat, illetve a konkrét vízminőségi, kárelhárítási feladatokat a környezetvédelemnek kell elvégeznie. Véleményem szerint ennek félreértelmezése ösztönözhette a gazdasági bizottságot a módosító indítvány elvetésére olyan indokok alapján, hogy ez többletkiadást vagy párhuzamos kiépítést eredményezne. Természetesen célszerű lett volna – nem tudom, megtörtént-e – a gazdasági bizottságnak is független környezetvédő szakértőket meghallgatnia.
Mindezek alapján kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a Ráday Mihály képviselőtárs által beterjesztett módosító indítványt fogadják el.
Köszönöm szépen. (Taps középen.)
 

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť