PINTÉR JÓZSEF (FKgP)

Full text search

PINTÉR JÓZSEF (FKgP)
PINTÉR JÓZSEF (FKgP) Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Kormány beterjesztette, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium hatáskörébe tartozzon az építésügy. Elválasztotta az építőipartól az építésügyet. Ezt az álláspontot a Környezetvédelmi Bizottság nagy szótöbbséggel el is fogadta.
Szabad legyen nekem néhány mondattal ezt itt indokolnom, mint ahogy ott, a bizottsági ülésen is megtettem. Ellentétben Papp János és dr. Kiss Róbert társaimmal, szakmai érvekkel támasszam alá a Kormánynak eme helyes intézkedését.
Arról van tudniillik szó, hogy a kettéválasztás során a kivitelező építőipar, amely építi a házakat, az ipari üzemeket, a hidakat, a folyókat, az az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium alá kerül mint kivitelező ágazat.
A Környezetvédelmi Minisztérium hatáskörébe tartozik az építésügy, amely nem ágazat, hanem egy tevékenység, amely folyamatokat, szabályozásokat hoz létre, hatósági jogkörrel.
A környezetvédelem nem ott kezdődik, hogy rosszul füstöl a kémény, nagy a kipufogógáz, és akkor avatkozzunk bele. Az nem környezetvédelem, az tűzoltómunka.
A környezetvédelem ott kezdődik, hogy megelőzzünk károsodásokat, folyamatot rendezzünk, szabályozást hajtsunk végre, rendeleteket, hatósági jogszabályokat hozzunk, hogy hogy szabad építeni, milyen technológiával szabad tüzelni, milyen technológiával szabad a szennyvizet elvezetni, hogy ne károsítsuk a szervezetet27 . És ha ez a környezetvédelem hatáskörébe tartozik, akkor a Környezetvédelmi Minisztériumnak és hatóságainak kötelessége a tűzoltósággal, a KÖJÁL-lal és minden más szervezettel szoros kapcsolatot tartania, felvennie, hogy olyan szabályzatok jöjjenek létre, olyan hatósági előírások jöjjenek létre, amelyek betartása környezetbarát.
Eleve marsrutát, rendeletet és direktívát ad a kivitelező építőiparnak, hogy hogyan szabad kivitelezni valamit. Akár levegőszennyezés meggátlása, akár víz, vagy bármilyen tekintetben.
Azon túlmenően, hogy előírja a technológiát a népgazdaság minden ágában, ezenkívül van egy hihetetlen nagy fegyver a kezében, hogy az ő hatósági, jogszabályi előírásai párosulnak a szakterületek, szakigazgatási szervek, hatóságok véleményével, előírásaival, szakmai tapasztalataival. Be tudja az építésügy a maga szabályzatába építeni minden más hatóságnak a saját területén érvényes és szükséges hatósági előírásait. Egy komplex feladatot tud az építésügy így ellátni. Ebből a szempontból következetesen csak a Környezetvédelmi Minisztériumhoz tartozhat az építésügyi irányítás, annak a tervezése. Ezen túlmenően van egy másik rendkívül fontos hatásköre a Környezetvédelmi Minisztérium alá tartozó építésügynek.
Utólag ellenőrzi a kivitelezést, hogy úgy építették-e az épített környezetet, a hidakat, a vizeket, a folyókat, a házakat, az ipari üzemeket, a fűtésrendszert, mindent, ahogyan a szabályzatban elő van írva.
És ez olyan intézkedés, hogy utólag már csak az tudja megállapítani, hogy jó…, tudniillik nem mer az építőipar, a kivitelezőipar eltérni ezektől a szabályoktól, ezektől az előírásoktól, mert szembe fogja magát találni nemcsak a Környezetvédelmi Minisztériummal, hanem a többi hatósággal is, a KÖJÁL-lal és bármi mással, sorolhatnám fel.28
Ez a szabályozás, hogy az építésügy a Környezetvédelmi Minisztérium hatáskörébe tartozik, ugyanolyan, mint a vállalati gazdálkodás esetében, ha egy eseti ellenőrzést hajtok végre, akkor meg tudom állapítani, hogy valamit rosszul csináltak. Előírom, hogy a következő időszakban jobban csinálják. Ehelyett egy modern gazdálkodásban a munkafolyamatokba építik be az ellenőrzést, hogy ne tudjanak mást végrehajtani, mint ami szabályszerű.
Ez ugyanilyen egyszerű, csak hát a szakmai munkálkodás mellett nagyon jól hangzik, amikor hangzatosan mást akarunk mondani, mint ami célszerű.
Az én szemüvegemen, az én szakmai tapasztalataimon keresztül azt látom helyesnek, hogy a Kormány nagyon helyesen járt el, amikor az építésügyet a Környezetvédelmi Minisztériumhoz tette, mert azok a tervezők, akik majd tervezni fognak, előírásokat fognak tenni a kivitelező építőipar számára, azoknak a keze meg lesz kötve, és nem tudnak mást tenni, mint környezetbarát technológiát, szabályzatokat létrehozni.
Ezért kérem igen tisztelt Képviselőtársaimat, hogy majd amikor sorra kerül, a Kormány előterjesztése mellett szavazzanak, ha nekünk, mindannyiunknak és az ország népének fontos az egészséges épített környezet. Köszönöm. (Taps.)
 

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť