TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én azt hiszem, hogy ami a napirendi javaslat, tehát a kormányzati munkamegosztás megváltoztatásával kapcsolatos vita körül kialakult, az jól tükrözi azt a helyzetet, ami a környezetvédelem ügye és a Környezetvédelmi Minisztérium tevékenysége körül az elmúlt öt hétben, az elmúlt hónapokban ugyancsak megnyilvánult. Én szeretném elmondani, hogy igyekeztem személyesen is részt venni a környezetvédelmi bizottság ülésein, úgyhogy ha nem is átfogóan, mert körülbelül a bizottsági ülések felén vettem részt, de értékelni tudom a módosító javaslatokat.
A módosító javaslatok közül a bizottsági ülésen és utána is az volt a határozott véleményem, hogy Ráday Mihály képviselőtárs javaslatát kell támogatni. Ő ugyanis a megfogalmazott indokaiban egyértelműen a tárca munkamegosztását racionálisan követő és szakmai érvekkel alátámasztott indokokat hozott fel. A képviselő úr javaslata egyértelművé teszi a korábbi egységes vízgazdálkodásnak a mai kor követelménye szerinti szétválasztását és az új felfogásnak megfelelő munkamegosztást a környezetvédelmi tárca és a közlekedési, hírközlési és vízügyi tárca között.
Ehhez képest Rajkai Zsolt képviselőtársam, államtitkár úr javaslata tulajdonképpen csak szóeltéréseket tartalmaz, s tekintettel arra, hogy Rajkai képviselőtársam javaslatát nem tárgyalta meg a bizottság sem, én azt gondolom, hogy ezt a két módosító javaslatot együtt kezelhetjük, és Ráday Mihály módosító javaslatával azonosíthatjuk. Ez egy praktikus megoldás lenne, nem kellene újra a bizottságnak összeülni ennek az egy módosító javaslatnak az újbóli megtárgyalásáért.
Én azt hiszem, hogy a módosító javaslatok nagyobb része a vízügy, a vízügy szétválasztása körül forgott, és ez természetes is, mivel a víz mint természeti elem és mint természeti erőforrás védelmének a garantálása a környezetvédelem központi kérdésévé vált.
A törvényjavaslat egyértelműen kifejezi azt a szemléletváltozást, amely a vízzel kapcsolatos szakmai kezelői feladatokat – tehát az árvízvédelem, folyamszabályozás, belvízvédekezés – a közlekedési, hírközlési és vízügyi tárca irányítása alá rendeli, míg a vízzel kapcsolatos, egyértelműen és megfogalmazottan környezetvédelmi szakmai feladatokat a környezetvédelmi tárca irányítói jogkörébe sorolja.
Összefoglalva tehát a vízügyi javaslatokat: Ráday Mihály képviselő úr javaslatát kiegészítve, vagy azonosítva Rajkai Zsolt képviselőtársam javaslatával, elfogadásra javaslom a tisztelt Háznak.
Ugyanakkor a másik nagy pólusa a vitáknak az építésügy. Ezzel kapcsolatban is több módosító indítvány érkezett be, illetőleg most a módosító indítványoknak az indoklását is végighallgatta a tisztelt Ház.
Az építésügyi igazgatási központi feladat ellátása tekintetében Kiss Róbert és Pap János képviselőtársaim által felvetettekre a következőkben szeretnék a tárca nevében válaszolni.
A módosító javaslatok elvi indoka az az aggodalom, amely a javaslattevőket a környezetvédelem ügyeinek képviseletében vezérli. Ez az aggodalom a jelen igazgatási konstrukció esetében azonban alaptalannak tűnik, hiszen a tervezett új munkamegosztás nem eredményezi azt az állapotot, amely korábban a környezetvédelem és a vízügy viszonyára jellem-ző volt.
A Kormány által eredetileg előterjesztett törvénymódosítások eredményeképpen elkészített minisztériumi statútum-tervezetekben szereplő feladatkör, amire Pap János képviselőtársam is többször hivatkozott, és amit bizottsági ülésen is többször értékeltünk és megbeszéltünk, tehát nem a gazdasági ágazati irányítói jogkör átvételét jelenti, hanem tisztán az építésügyi szakigazgatási tevékenység szabályozását, ellenőrzését eredményezi.
Utalt Pap János képviselőtársam arra is, hogy mintegy öt héten keresztül vitatkoztunk részben a környezetvédelmi bizottságban, részben a társadalmi szervek, és szakértői körökben. Én szeretném elmondani, hogy a vitákban felmerült, nevezetesen a lakásügy- és az építőiparral kapcsolatos problémák megoldódtak. Én nem szeretnék itt ismétlésbe bocsátkozni, ez egyértelmű, a statútum és a munkamegosztás tervezetéből is kitűnik. Tehát a vita tárgyát képező legexponáltabb ügyek azt hiszem, megoldást nyertek.
Ez a feladat-átcsoportosítás, ami most a jelenlegi munkamegosztásban megjelenik, semmilyen érdekellentétet nem tartalmaz a környezetvédelem és az építésügy között, hanem inkább úgy gondoljuk, hogy megteremti az épített és a természeti környezet egységes szemléletén alapuló, környezetvédelmi érdekű kormányszintű képviseletnek és igazgatás lehetőségeinek a tárca részéről előterjesztett indítványát.
Ez az építésüggyel kapcsolatos válasza a környezetvédelmi tárcának.
És a harmadik pólus, amiről ugyancsak sok vita elhangzott, a természetvédelem. A természetvédelem ügyének a megfelelő kezelése, és a természetvédelem szervezetének az önállósítása ugyancsak megtörtént, a Környezetvédelmi Minisztériumon belül teljesen önálló irányítást kap a természetvédelem, január 1-jétől megalakul az Országos Természetvédelmi Hivatal, ami a minisztérium szervezetében, de önállóan működik.
Én azt gondolom, hogy a szakértők, a környezetvédelmi bizottság és mindazok, akik harcoltak a természetvédelem ügyéért, akik harcoltak azért, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium valóban meg tudjon felelni a környezetvédelem ügyének és a természetvédelem ügyének, ezt megnyugtatónak fogják találni. Én javaslom elfogadni, és a tárca is kéri, hogy fogadják el a képviselőtársak Ráday Mihály képviselő úrnak a módosító javaslatát és a beterjesztett kormányzati munkamegosztás megváltoztatásával kapcsolatosan előterjesztett törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps.)
 

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť